Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Belgische voorraad gelijk aan vorig seizoen

16 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 9 reacties

De Belgische voorraad aardappelen bedraagt begin februari 2,52 miljoen ton. Dat is ongeveer gelijk aan de vorige twee seizoenen. Dat heeft het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) bekend gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorraad ligt daarmee wel 8% boven het vijfjarige gemiddelde. Van de totale productie van bewaaraardappelen ligt op de peildatum van 1 februari 63% in de schuur. Dat is vergelijkbaar met vorig seizoen, maar wel iets hoger in vergelijking met het meerjarige gemiddelde dat op 59% staat. Met 720.000 ton is het aandeel vrije aardappelen in de voorraadcijfers vrijwel gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. Het aandeel aardappelen op contract is met 12% toegenomen ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde.

Twee derde Fontane
Fontane is met 65% van de Belgische aardappelvoorraad veruit het grootste ras dat in de opslag ligt en daarvan is 31% vrij. De totale voorraad Fontane is gelijk aan vorig seizoen, maar ligt 37% boven het vijfjarige gemiddelde. De voorraad Bintje, Challenger en Innovator bedraagt per ras circa 150.000 ton, oftewel bij elkaar ongeveer 18% van de totale voorraad. De voorraad Bintje en Challenger is daarmee de kleinste in vijf jaar. Ook de voorraad innovator ligt met circa 30.000 ton lager dan het vijfjarige gemiddelde. De overige bewaarrassen zijn goed voor 440.000 ton, oftewel 17% van de totale voorraad. Dat is ongeveer gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. Het aandeel vrije aardappelen is echter wel kleiner dan in de afgelopen jaren. Circa 90% van de overige rassen is op contract geteeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden