Shutterstock

Analyse Aardappelen

Fritesaardappelen beter in Duitsland kopen

18 Februari 2022

Als je naar de inbreng van de cash settlement (CS) kijkt voor Duitsland de afgelopen weken zou je als afnemer beter in dat land je aardappelen kunnen kopen. Hoe zit dat?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verschil met de gemiddelde marktprijs - zo getuige ook het overzicht van de CS - tussen de landen België, Frankrijk en met name Nederland is groot. Voor week 7 is het verschil met de inbreng van België (€20,50) en Frankrijk (€20,50) versus die van Duitsland (€19,09) opgelopen tot €1,41. Het verschil met de inbreng uit Nederland is zelfs opgelopen tot €3,86! Op een box van bijvoorbeeld 500 ton fritesaardappelen scheelt dat maar liefst €19.000.

Bijzonder is dat telersorganisatie Reka uit het Rijnland de afgelopen twee weken voor rassen als Fontane, Challenger, Innovator en Agria gemiddeld €20,50 noteerde, terwijl AMI (de organisatie die de inbreng voor de Duitse CS samenstelt) niet hoger komt dan iets meer dan €19. AMI verzamelt uit alle deelstaten de marktprijzen en Duitsland is natuurlijk groter dan het Rijnland en Noordrijn-Westfalen (kerngebied van Reka).

Blijkbaar is de inbreng om tot een gemiddelde notering te komen in de grote aardappeldeelstaat Niedersachsen beduidend lager dan in het midden van Duitsland. Enige logica is er wel. De afzet van het kerngebied van de Reka-telers richt zich voor een groot deel op de Belgische en Nederlandse markt, alwaar de marktprijzen inderdaad op gemiddeld €20,50 uitkomen. In het noorden van Duitsland - waar overigens de aardappeloogst iets boven het meerjarig gemiddelde uitkwam - zijn de daar gevestigde verwerkers aan de bal.{{dataviewSnapshot(2_1645112330)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden