Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt lijkt even wat af te koelen

18 Februari 2022

De aardappelmarkt lijkt momenteel met nog tien dagen voor de start van de maand maart wat af te koelen. Na de flinke jump van de PotatoNL notering maandag 13 februari met gemiddeld voor categorie 1 en 2 fritesgeschikte aardappelen van bijna €3 per 100 kilo, werd het in de rest van de week qua noteringen (onder andere PCA/Fiwap, RNM en Reka) wat rustiger. Feit was wel dat vooral de onderkant van PotatoNL wat was achtergebleven, dus moest er nog wat gecorrigeerd worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelmarkt heeft sinds eind vorig jaar een flinke stap omhoog gezet. Eén en ander is goed terug te zien aan de cash settlement (afgeleide van de diverse beursnoteringen in de EU-4 landen) die begin december vorig jaar nog geen €15 noteerde tegen €20,80 donderdag 17 februari. Een stijging van maar liefst €6, oftewel 30%! Dat dan een markt wat achteruit gaat hangen, is ergens wel logisch. Een op korte termijn nog verdere prijsverhoging zorgt namelijk niet voor meer aanbod, is de ervaring van de afnemers. Dat in een later stadium van het bewaarseizoen de markt verdere stappen kan gaan maken, is niet ondenkbaar, echter eerst de reactie ervaren (lees: aanbod) van telers die alsnog aanbod gaan geven. In een markt die wat stabiliseert en wellicht neigt een tikje terug te gaan, komt er altijd wat extra aanbod. Hoe groot dat aanbod zal zijn versus de honger naar aardappelen is nog de vraag.

Wat wordt het vervolg?
Een volgende stap van de aardappelmarkt later in het bewaarseizoen zou volgens het slot van de termijnmarkt van het april 2022-contract vrijdag 18 februari €22 kunnen zijn. Het slot eind van week 7 van de aprilnotering is maar €1,20 hoger dan de meest actuele CS die, zoals eerder vermeld, deze week op €20,80 uitkwam. In die zin is de verwachtingswaarde (€1,20) beperkt. In de fysieke markt is momenteel ook de trend om in veel gevallen voor directe levering aardappelen aan te kopen of af te rekenen, zodat het lastig te duiden valt wat de trend van de aardappelmarkt voor de komende maanden zal zijn. Terugzakken, stabiel blijven of juist nog weer een stap richting €22 en hoger...   

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden