shutterstock

Nieuws Aardappelen

Vorstschade aan vroege aardappelen in Israël

23 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De tegenvallende kwaliteit van aardappelen in Europa door een nat groeiseizoen en matige omstandigheden tijdens de oogst zorgt dat er eerder dan normaal vroeg komt naar nieuwe aardappelen. Maar ook in Israël verloopt het groeiseizoen niet volgens het boekje.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat wordt althans verwacht door de Israëlische leverancier van aardappelen Atzmona volgens de nieuwssite Potato News Today. De hevige regen van afgelopen zomer en de overstromingen in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland heeft een negatieve impact gehad op de Europese aardappeloogst. Israëlische telers en handelaren verwachten dat mede daardoor de vraag naar aardappelen vanuit Europa vroeger dan normaal op gang komt.  "We voelden de noodzaak in te spelen op de wensen van onze klanten en het seizoen naar voren te halen", zegt Eitan Botzer directeur van Atzmona. "Dit seizoen zorgt voor de nodige uitdagingen door een combinatie van weersextremen."

Vorst aan de grond
Daarbij doelt hij onder meer op vorst aan de grond in januari in het zuiden van Israël, het belangrijkste teelt gebied van de vroege aardappelen. Na twee dagen was de schade aan het blad van de aardappelen te zien. De planten stoppen daardoor te veel energie in het behoud van de reeds gemaakte knollen en te weinig in het herstel van het loofapparaat om de groei weer opgang te brengen. De kou heeft daarmee zo goed als zeker gevolgen voor de maat en de totale opbrengst per hectare van de vroege Israëlische aardappelen. Volgens Botzer zijn de klanten druk aan het rekenen met product in bewaring, de vraag en de periode die nog overbrugt moet worden. "De logistieke uitdagingen zorgen daarbij voor een extra obstakel om snel in te spelen op de wensen van de Europese klanten."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden