Agrifoto

Nieuws Aardappelen

VTA: 8,5% minder vrije aardappelen in opslag

2 Maart 2022 - Niels van der Boom - 12 reacties

Deelnemende telers van de VTA voorraadinventarisatie consumptieaardappelen hebben 12% minder aardappelen in voorraad dan gemiddeld is. Ten opzichte van vorig seizoen is dat 14,3% minder. Er is een soortgelijk percentage aardappelen afgeleverd, maar door de kleinere oogst waren de schuren minder vol half februari.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

VTA heeft op peildatum 15 februari een tweede inventarisatieronde uitgevoerd voor consumptieaardappelen. Hieruit blijkt dat een derde van alle aardappelen inmiddels zijn afgeleverd en 57% is verkocht. Dat zijn cijfers die in lijn liggen met het vijfjarig gemiddelde. Omdat de opbrengsten 12% lager liggen dan het meerjarig gemiddelde – door een combinatie van minder areaal en minder tonnen – kent het verhaal nog een andere kant.

Minder afgeleverd, minder verkocht
In absolute tonnen is 10% minder afgeleverd door de telers. Bij deze bedrijven ligt goed 14% minder in voorraad – ten opzichte van vorig jaar – en dat is 12% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Er zijn iets minder aardappelen verkocht dan vorig jaar het geval was. De vrije voorraad lag half februari 8,5% onder vorig seizoen en onder het meerjarig gemiddelde.

Kwaliteit goed
Partijen die met kwaliteitsproblemen te kampen hadden zijn inmiddels al van het erf verdwenen, zo bemerkt VTA. Aardappelen in opslag worden goed gemonitord en bij twijfel verladen. De kwaliteitscijfers zien er dan ook goed uit.

In april volgt een derde inventarisatieronde onder telers door VTA. Jaarlijks wordt een vaste groep telers ondervraagd over hoeveel aardappelen zij in voorraad hebben.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden