Agrifoto

Analyse Aardappelen

Toch snel tafelaardappelen telen dit seizoen?

3 Maart 2022

Hoe het areaal aardappelen in Noordwest-Europa dit jaar uitvalt, is zo aan het begin het seizoen altijd de vraag. De aardappelteelt valt onder te verdelen in verschillende segmenten, als pootgoed-, zetmeel-, chips-, tafel- en fritesaardappelen. De teelt voor de fritesproductie neemt qua areaal het leeuwendeel voor haar rekening neemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het areaal verschuift zo door de jaren heen tussen de verschillende teeltsegmenten, waarbij het areaal pootgoed en chips in basis het meest stabiel is. In verhouding wordt er in Europa qua areaal wel wat meer geschoven tussen het areaal zetmeel-, tafel- en fritesaardappelen. Schokkend zijn deze verschuivingen niet.

Voor komend seizoen neemt de honger naar fritesgeschikte aardappelen alleen maar toe, gelet op de bewegingen in de markt. De totale verwerkingscapaciteit in met name de EU-4 landen gaat verder groeien, terwijl juist het areaal voor de fritesaardappelteelt door vooral corona en de voortvloeiende lage marktprijzen onder druk is komen te staan. Zo was er in 2021 in de EU-4 een krimp van het areaal van 3%. Voor 2022 moet het areaal juist weer uitbreiden met minimaal 3%, om aan de behoefte van de markt te voldoen.

Uit signalen in de markt kan een deel van de uitbreiding voor het fritessegment komen van een verschuiving uit het tafelaardappel segment. De afzet en daarmee ook de marktprijs (lees: rendement) van de tafelaardappel is met name de laatste jaren onder druk komen te staan. Zo noteren tafelaardappelen in bijvoorbeeld Duitsland deze periode gemiddeld nog geen €20 per 100 kilo, wat gezien de marktprijs van fritesaardappelen te pover is.        

Zijn tafelaardappelen een alternatief?
Nu een echt aardappelland als Oekraïne in een ongewilde oorlog is beland, lijkt dat desastreus voor de teelt voor komend seizoen waardoor er een tekort gaat ontstaan aan 'gewone' aardappelen. Met gewone aardappelen worden niet zozeer fritesaardappelen bedoeld, maar de meer eetbare (kook)aardappelen. Of deze te verwachte situatie in de Europese aardappelmarkt direct gevolg kan hebben voor het tafelsegment is nog maar de vraag. De bouwplannen zijn meestal al gemaakt en het pootgoed is vaak al aangeschaft. De oorlogskwestie kan wellicht rare en onverwachte uitkomsten hebben op de algemene aardappelteelt in de Europese Unie, vooral in Oost-Europa.   

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden