Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt passeert 20 euro voor oogst 2022

8 Maart 2022 - 4 reacties

De termijnmarkt van het april 2023 contract sloot dinsdag 8 maart op €20,20 per 100 kilo. Dat is in de lange voorgeschiedenis van de aardappeltermijnmarkt nog niet eerder voorgekomen. Aan het actuele prijsniveau voor de nieuwe oogst kan worden afgeleid dat de wereld veranderd is. Dat is sowieso al het geval als het om de aardappelsector gaat maar wordt momenteel versterkt door de oorlog in de Oekraïne.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oorlog heeft voor een prijsexplosie gezorgd op de grondstoffenmarkt, bijvoorbeeld voor tarwe en maïs, wat direct effect zal hebben op de aardappelmarkt voor komend seizoen. Ervan uitgaande dat tarwe qua prijsvorming meer concurrerend wordt versus fritesaardappelen zal nu al met een schuin oog worden gekeken naar oogstjaar 2022. Blijft de aardappelteelt qua kosten en prijsrisico het komend seizoen achter, dan zal dat een groot effect kunnen hebben op het areaal voor het komende teeltjaar en ook het teeltjaar daarop. Dat is weliswaar ver op de zaken vooruitlopen, maar is voor de verwerkers zeker een issue; men heeft immers de laatste jaren veel geïnvesteerd in de capaciteit!

Opwaartse potentie
Dat de termijnmarktprijs voor nieuwe oogst nu al zonder problemen de '€20 per 100 kilo'-barrière slecht is ook gezien het flink opgeschroefde contractprijsniveau logisch. Voor het groeiseizoen indekken op de termijnmarkt op €20 lijkt te voorbarig. Daarvoor is de opwaartse potentie te groot. De kostprijs van de aardappelteelt is en zal mogelijk verder kunnen toenemen waardoor de ruimte gehouden moet worden om mee te kunnen doen qua indekken op marktprijzen van €23 en hoger. In die zin moet een marktprijsverloop voor fritesaardappelen voor seizoen 2022/2023 tussen €20 en €27 per 100 kilo goed mogelijk zijn.  

Een voorspelling doen over het marktprijsverloop voor komend oogstjaar is overigens bijzonder lastig, daarvoor is er te veel aan de hand in de wereld. Het gevolg van een oorlog in onze achtertuin valt niet te voorspellen, waardoor het al gauw speculeren wordt. De realiteit is wel dat de onzekerheid voor alle partijen groot is, waarbij de onzekerheid van de kostprijs verstikkend kan werken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden