Aleksander Willemse

Nieuws Aardappelen

Aardappelbingo scoort puike verkoopprijs in 2021

9 Maart 2022 - Niels van der Boom

Na twee jaren met grote invloed van corona heeft de aardappelmarkt dit juk grotendeels van zich af kunnen schudden. De DCA Aardappelbingo noteert voor oogstjaar 2021 een ruim bovengemiddeld resultaat. Volledig willekeurig aardappelen verkopen scoorde (wederom) hoger dan andere verkoopmethodieken. Het contrast is groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het duurt nog ruim vijf weken voor het aprilcontract 2022 op de EEX aardappeltermijnmarkt in Leipzig wordt afgesloten. Het laatste meetpunt van de Aardappelbingo is echter al op 8 maart gepasseerd. De op één na hoogste prijs werd dit seizoen op die datum geregistreerd. Het resultaat komt uit op een gemiddelde van €19,44 per 100 kilo aardappelen. Dit is €4,12 boven het langjarig gemiddelde. Het is het op drie na hoogste bingoresultaat sinds de start, vijftien jaar geleden.

Wat is de Aardappelbingo? Op basis van volledige willekeur worden negen bingoballetjes getrokken uit het bingospel. Deze cijfers staan voor de datum in een verkoopperiode van zes weken. De slotkoers van de termijnmarkt op die datum is de verkoopprijs. Alle prijzen bij elkaar vormen weer het gemiddelde, dit seizoen dus €19,44.

€21,00 hoogste prijs
De laagste verkoopprijs werd op het eerste verkoopmoment geregistreerd: €18,00. De 18 bleef gehanteerd tot half oktober, toen het hoogste resultaat voor dit seizoen werd behaald: €21,00. Vervolgens zakte de prijs iets terug naar het €19 niveau, al schurkte de bingo er met tweemaal €19,90 wel tegenaan. Op 8 maart werd het slotresultaat van €20,00 behaald.

Interessant is om te zien hoe de bingo zich houdt ten opzichte van andere verkoopmethodieken. Om te beginnen de cash settlement. Die komt over de periode april 2021 – maart 2022 uit op een voorlopig resultaat van €13,90. De DCA PAT-Index komt op €13,93 en de notering van PotatoNL voor categorie I op gemiddeld €14,46. De Aardappelbingo heeft dus ruim boven al deze prijsinstrumenten gepresteerd en het verschil is fors.

Krijgt de markt nog een opleving in de staart van het seizoen, dan kan dit uiteraard de cijfers nog positief beïnvloeden. Vooral de PAT-Index en PotatoNL-notering profiteren daarvan.

Prima poolprijzen
Het is interessant om te zien hoe emotieloos handelen in een emotionele markt uit kan pakken: meestal positief. Maar de bingo heeft ook een voorspellende waarde voor de aardappelpools. Zij presenteren hun resultaat in mei en juni. Het gebundeld aardappelaanbod wordt ook geleidelijk verkocht gedurende het seizoen. Dezelfde methodiek als de bingo hanteert. Een prima bingoresultaat betekent dus prima poolprijzen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden