Shutterstock

Analyse Aardappelen

Ierse boerenbond hint op krimp in aardappelareaal

11 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De groei van de aardappelmarkt en de consumptie is de laatste weken afgevlakt in Ierland schrijft de Irish Farmers Association (IFA) in de gisteren geplaatste marktupdate. Maar de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne leggen een enorme druk op de agrarische sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de aardappel dagmarkt begint te stabiliseren komt volgens de IFA door een combinatie van factoren zoals een veranderde levensstijl in het post-coronatijdperk en de hoog opgelopen inflatie. De Europese aardappel en de agrarische markten in het algemeen worden echter overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Op de fysieke markt voor vrije aardappelen zijn er mede daardoor minder transacties volgens de IFA.

Vraag blijft goed
Desondanks blijft de wereldvraag naar verwerkte aardappelproducten onverminderd groot volgens de brancheorganisatie. De export van diepgevroren aardappelproducten naar Rusland is volledig stopgezet. De gevolgen voor de Europese aardappelsector blijven op korte termijn beperkt. Naar schatting is de Russische markt goed voor ongeveer 5% tot 7% van de export van de EU. Dat komt neer op circa 12.000 tot 20.000 ton aardappelen. Die terugval in de vraag kan makkelijk opgevangen worden door de huidige goede vraag naar diepgevroren aardappelproducten, vooral vanuit Azië volgens de IFA.

De organisatie waarschuwt dat de huidige spanningen op de agrarische markten grote invloed hebben op de keuzes die boeren maken voor het huidige teeltseizoen. Kunstmest en diesel hebben de afgelopen week al recordprijzen bereikt. Dat zorgt voor grote onzekerheid in de agrarische sector en leidt mogelijk tot andere keuzes bij boeren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden