Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Pootgoedexport loopt nog steeds voor op vorig jaar

22 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De export van pootgoed loopt dit seizoen tot en met februari voor op vorig jaar. Vooral een aantal Afrikaanse en Europese landen hebben fors meer pootgoed afgenomen. De export van consumptieaardappelen steekt daar schril tegen af. Daarvan valt de uitvoer niet helemaal mee.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal is er dit seizoen tot nu toe 491.464 ton pootgoed geëxporteerd volgens de cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Dat is een kleine 25.000 ton meer dan vorig jaar. De export binnen de EU loopt ongeveer 12.000 ton voor op afgelopen seizoen. Belangrijke bestemmingen zoals België, Frankrijk en Duitsland lopen voor op vorig seizoen. Maar een groot deel van het pootgoed, grofweg de helft of nog iets meer, moet in deze periode nog geëxporteerd worden naar landen binnen de EU. Hoe dat verder loopt is vooral door de oorlog in Oekraïne erg onzeker geworden. Consumptietelers zien de kosten voor kunstmest en gewasbescherming fors stijgen en door de relatief hoge graanprijzen hebben ze het gevoel echt een alternatief te hebben voor de dure en risicovolle aardappelteelt.

Afrika is goed aan de markt geweest
De export naar Afrika zit er zo goed als op en verschillende landen op dit continent hebben beduidend meer geïmporteerd dan vorig jaar. Het totaal tot nu toe staat op 172.988 ton dit jaar om 124.841 ton in dezelfde periode vorig jaar. Vooral Algerije en Egypte springen eruit met respectievelijk 40.000 en 15.000 ton meer dan vorig jaar. De export naar Azië is ruim 30.000 ton achter gebleven bij vorig jaar. Saoedi Arabië nam 9.000 ton minder pootgoed af, maar ook de export naar landen als Irak en Israël bleef achter.

Bij de export van consumptieaardappelen moet Nederland het dit jaar vooral de export binnen Europa hebben. De teller voor Europa staat tot nu toe dit seizoen op 307.417 ton en daarvan in 43.174 ton in februari geëxporteerd. Het seizoentotaal voor Europa ligt daarmee 20.000 ton hoger dan vorig jaar. De uitvoer naar Afrika en Amerika komt in februari uit op respectievelijk 6.995 en 4.983 ton. De totale uitvoer van consumptieaardappelen tot nu toe dit seizoen blijft daarmee ruim 20.000 ton achter ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met het seizoen 2019/2020 ligt de export dit seizoen zelfs ruim 100.000 achter.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden