Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Contracteren in Verenigde Staten nog niet ten einde

30 Maart 2022 - Niels van der Boom - 1 reactie

Nog niet iedere aardappelteler in de Verenigde Staten heeft een contract gesloten voor zijn fritesaardappelen. Enkele verwerkers zijn nog in onderhandeling met telers, afhankelijk van de teeltregio. Ondertussen is het poten al voorzichtig begonnen, of staat op het punt van beginnen. Telers spreken van hun duurste aardappelgewas ooit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De drie grote aardappelverwerkers in de Columbia Basin-regio (Washington en Oregon) hebben allemaal hun afspraken met telers rond. Dit zijn Lamb Weston, McCain Foods en J.R. Simplot. Het gebied is goed voor bijna 73.000 hectare aardappelen. Dat is meer dan het volledig consumptieaardappelareaal in Nederland.

In Idaho – het tweede grootste teeltgebied in de VS – hebben twee van de drie grote fabrieken hun afspraken gemaakt. In veel andere staten lopen de onderhandelingen tussen telersorganisaties en fabrieken nog. Dat geldt ook voor Canada, waar nog niet alle afspraken zijn gemaakt. In de provincie Alberta wel, maar in onder andere Manitoba en het Prince Edwardeiland (PEI) nog niet.

Contractprijs stijgt 20%
Gemiddeld genomen zijn de contractprijzen volgens insiders met 20% gestegen ten opzichte van 2021. In de Amerikaanse staten Texas en Nebraska zijn aardappeltelers inmiddels van start gegaan met het poten van aardappelen. De temperatuur ligt iets lager dan gemiddeld, maar de omstandigheden zijn goed. In de grote teeltgebieden wordt binnenkort begonnen met poten.

Aardappeltelers op Prince Edwardeiland hebben dit seizoen als groot manco dat exporteren niet mogelijk is na vondst van een gevreesde wratziekte. Een groot deel van de oogst wordt normaal geleverd aan de VS, maar niet dit jaar. Eind november legde de Canadese NVWA de export aan banden. In februari werd exporteren naar Puerto Rico al mogelijk en na een bekendmaking van het USDA eind maart opent de grens naar het Amerikaanse continent zeer binnenkort.

Canadese aardappelen vernietigd
De exportban kwam op een zeer slecht moment voor het eiland. De oogst was afgelopen najaar geweldig goed, in grote tegenstelling tot bij collega's in Centraal- en West-Canada. De eilanders exporteren normaal gesproken jaarlijks 122.000 ton consumptieaardappelen en 6.600 ton pootgoed naar de VS. Verwerker Lamb Weston heeft aardappelen van het eiland betrokken, maar vooral de overheid was een grote klant. Zij hebben 152.500 ton uit de markt genomen en vernietigd. Op 1 maart lag de fritesaardappelvoorraad bijna 40% hoger ten opzichte van een jaar eerder. De tafelaardappelvoorraad bedroeg zelfs het dubbele.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden