Agrifoto

Analyse Aardappelen

Pootgoednotering extreem vroeg gestopt dit seizoen

4 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De handel in vrij pootgoed is dit seizoen erg vroeg gestopt. Althans als we uitgaan van de pootgoednotering op de beurs in Middenmeer. Sinds week 12 staat er bij Bintje, Spunta en Agria geen handel op het bord.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat er zo aan het begin van het pootseizoen nauwelijks meer vrij pootgoed wordt verhandeld is opmerkelijk volgens insiders. Dit is juist de tijd waarin de laatste aanpassingen in het bouwplan worden gedaan en er vaak nog eens een gaatje valt dat wordt ingevuld met vrije aardappelen en daarmee vrij pootgoed. Over hoe de rustige stemming moet worden geduid verschillen de meningen.

Volgens sommige is de verschuiving van de vrije rassen die volledig vrij geteeld worden naar licentie-rassen - vaak in combinatie met een andere afspraak tussen teler en afnemer - al langer gaande. Dit seizoen lijkt die beweging en een stroomversnelling te komen. De teeltkosten en daarmee het financiële risico zijn flink toegenomen voor zover dat op dit punt in het seizoen ingeschat kan worden en daar tegenover zoeken sommige telers enige zekerheid.

Weinig belangstelling
Andere denken dat de relatief beperkte vraag naar vrije rassen meer te maken heeft met het marktverloop van de consumptiemarkt afgelopen jaren. Eerst twee jaren met dramatisch lage prijzen door corona en nu het dit jaar dat de goede kant op leek met de prijs. Maar de oorlog in Oekraïne gooide roet in het eten. Drie matig tot ronduit slechte jaren, dat is voor sommige vrij telers volgens insiders mogelijk reden om de aardappelteelt in te krimpen.

Enkele (pootgoed)handelaren zitten ondertussen in een lastig parket. Afgelopen winter hebben ze relatief duur pootgoed gekocht er vanuit gaande dat naar mate de lente dichterbij komt de vraag nog wel zou aantrekken. Nu de telers toch minder belangstelling blijken te hebben zitten sommige handelaren met de vingers tussen de deur met te duur pootgoed waar nauwelijks belangstelling voor is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden