Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Nog maar weinig vrije aardappelen in België

15 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Belgische aardappelvoorraad ligt begin april fors lager dan afgelopen jaar, maar bevindt zich nog wel boven het vijfjarige gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PCA raamt de Belgische aardappelvoorraad op 1,61 miljoen ton. Daarmee is de voorraad 9% kleiner dan vorig jaar in april. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde is een plus 2,5% zichtbaar. In verhouding zijn er minder vrije aardappelen én meer aardappelen op contract. Op de peildatum begin april lag 375.000 ton nog vrij in de Belgische schuren, terwijl het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar op 480.000 ton staat. Bij de oogst was het aantal vrije aardappelen ongeveer gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. Alleen in 2016 en 2018 waren er begin april mindere vrije aardappelen.

Contractaardappelen zijn goed voor 1,23 miljoen ton. Dat is 6% minder dan vorig jaar, maar 13% boven het vijfjarige gemiddelde. De totale hoeveelheid gecontracteerde aardappelen is momenteel de op één na grootste ooit. Ook merkt PCA op dat de verwerkingscapaciteit van de industrie afgelopen jaren flink is uitgebreid. Fontane is, met een aandeel van 63%, het belangrijkste ras dat bij de Belgische telers in bewaring ligt. Bintje en Challenger volgen op ruime afstand, met respectievelijk 5% en 6%. Innovator volgt met nog geen 3%.

Bron: PCA

Meer vroege aardappelen
Voor komend seizoen voorziet het Proefcentrum voor de Aardappelteelt in Vlaanderen een groei van 2% in het areaal consumptieaardappelen. Dat brengt het areaal naar 50.000 hectare. De voorspelling is gebaseerd op een enquête onder 127 telers. PCA houdt overigens wel een slag om de arm; een deel van de telers wist ten tijde van het invullen van de vragenlijst nog niet wat het definitieve areaal zou worden.

De areaalgroei komt vooral uit het segment vroege aardappelen: onder de deelnemers wordt de teelt van vroege aardappelen met 16,5% uitgebreid. Als dat voor Vlaanderen werkelijkheid wordt, dan stijgt het areaal van 6.000 hectare naar ruim 7.000 hectare. Het areaal late fritesrassen stijgt marginaal (met iets minder dan 1%). Ook het beperkte aantal telers met chipsrassen die de enquête hebben ingevuld, geven aan iets meer te gaan poten. Over tafelaardappelen kan het PCA geen uitspraken doen. Het vers segment is daarvoor te klein.

Bron: PCA
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden