Agrifoto

Analyse Aardappelmarkt

Betere markt voor de betere aardappelen

15 April 2022

De afgelopen weken heeft de aardappelmarkt de langverwachte stap terug naar zijn pre-oorlog niveau gemaakt. Na een nog wat twijfelende stijging van de PotatoNL notering deze week, bleken België en Frankrijk sneller te plussen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen Belgapom op vrijdag 8 april eindelijk de stap naar het niveau van €20 maakte, was de weg vrij voor zowel de fysieke als de termijnmarkt om een duidelijk vriendelijkere ondertoon van de aardappelmarkt weer te geven en transacties te laten zien van €20 en hoger.

Toch veroorzaakte het herstel niet direct een rally naar hogere prijsniveaus, daarvoor lijken de verwerkers toch niet gretig genoeg in de markt te zitten. Verwerkers hebben nog steeds beschikking over contractaardappelen en hoeven daardoor niet actief op zoek naar vrije aardappelen. Dit wil niet zeggen dat als deze voorbij komen verwerkers er voor weglopen. Want elke aardappel is er eentje.

Handelaren aanzet
De stemming wordt gemaakt door de niet-verwerkers. Handelaren die afzet hebben naar andere segmenten zijn duidelijk actiever in de markt en betalen ook beduidend meer voor vrije aardappelen. Vooral de rassen Agria en Markies zijn gezocht en daar worden prijzen voor betaald door niet-verwerkers die oplopen tot €25, afhankelijk van de kwaliteit. De aardappelen moeten wel goed zijn, zodat de handelaren er zowel mee richting de export, de schillerij als naar de chipsindustrie kunnen.

Polen, Zwitserland en Zuid-Europa vragen aardappelen en de verwachting is dat Engeland ook nog aan de markt zal gaan komen. Een deel van de export wordt overigens ook ingevuld door bovenmaats pootgoed dat ruim voorradig lijkt te zijn. Er wordt minder pootgoed als pootgoed verkocht en dat zorgt voor veel restanten op de consumptiemarkt. Bovendien zijn die voor iets minder geld te koop dan de vrije consumptieaardappelen. Deze concurrentie voor de verwerkers maakt dat zij scherp moeten opereren in het inkoopkanaal en dat merken bezitters van aardappelen ook. Vooral voor levering juni/juli is er veel mogelijk met prijsconstructies.

De termijnmarkt voor het april 2022-contract loopt naar zijn expiratie (afwikkeling) toe. Er wordt dagelijks gerekend waar de Cash Settlement (CS) op uit gaat komen. Is de CS in staat om in de komende twee weken verder door te stijgen richting €23 met een plusje? Daarvoor zullen de verschillende noteringen nog flinke stappen moeten maken. Daarbij is het vooral spannend wat Belgapom en Duitsland gaan doen met hun noteringen. Nederland lijkt met de hogere noteringen voor de betere aardappelen wel te kunnen gaan bijdragen aan een afwikkeling die hoger ligt dan de huidige CS van €20,30.{{dataviewSnapshot(2_1650025925)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden