Shutterstock

Nieuws Aardappel

Aardappelareaal in Oezbekistan groeit flink

21 April 2022 - Jesse Torringa

Het aardappelareaal in Oezbekistan is voor het seizoen 2022 meer dan verdubbeld. De reden hiervoor is de enorme en aanhoudende prijsstijging van de consumptieaardappel in het land de afgelopen jaren. De import van aardappelen is sinds 2017 dan ook sterk toegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen seizoen stond het areaal op 157.000 hectare. Dit jaar is dat toegenomen tot maar liefst 243.000 hectare, een stijging van 55%. Het oogstvolume wordt hierdoor geschat op 4,1 miljoen ton aardappelen. Deze uitbreiding is nodig om de eigen bevolking te voorzien van voldoende aardappelen en dient niet als export.

Record import Oezbekistan
Al jaren stijgt de consumptie van aardappelen sterk in Oezbekistan. Zo bedroeg de consumptie het afgelopen seizoen 3,4 miljoen. Dat is meer dan de bruto opbrengst van de oogst in 2021 met 3,3 miljoen ton aardappelen. Daarvan wordt ook nog eens 650.000 ton behouden als pootaardappelen. De import bereikte afgelopen jaar dan ook een record. Tot 2016 lag het jaarlijkse importvolume niet hoger dan 50.000 ton per jaar. In 2017 werd dat 194.000 ton en in 2021 is de teller opgelopen tot 560.000 ton aardappelen. De import komt voornamelijk uit Iran, Kazachstan en Pakistan welke voor meer dan 90% verantwoordelijk zijn. Ook Nederland vertegenwoordigd de laatste jaren een plekje op de importlijst van een paar procent. 

Al meerdere jaren stijgt de prijs van aardappelen hard door de nog altijd groeiende consumptie. Ook gedurende het jaar stijgt de prijs van aardappelen sterk doordat de eigen voorraad opraakt en er meer geïmporteerd moet worden. Vanaf maart, wanneer de vroege aardappelen weer beschikbaar komen, daalt de prijs weer hard. Zo daalde de prijs van aardappelen met 44% in de periode van half maart tot half april. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox