Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Opbrengst Spaanse vroege aardappelen valt tegen

29 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De oogst van vroege aardappelen in Spanje begint op gang te komen. Maar door een ongunstig verloop van het groeiseizoen vallen de opbrengsten volgens bronnen niet mee. Tel daar een krimp in het areaal van de vroege aardappelen bij op en er zit behoorlijk wat spanning in de markt. Dit al voordat het seizoen goed en wel begonnen is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het groeiseizoen ging met name aan de oostkust van Spanje droog en met koude nachten van start. Dat heeft de groei bij de start van dit seizoen geen goed gedaan. Bij de aardappelen zorgde het bovendien voor minder tal aan de planten. In maart en begin april viel er regen, maar dat was op sommige plaatsen te veel van het goede geweest. Daar waar 100 tot 150 millimeter is gevallen (waaronder in Sevilla en Andalusië) is niets aan de hand, maar in de regio's Valencia en Murcia waar 300 tot 500 millimeter viel, hebben de gewassen schade opgelopen.

Krap aanbod
De tegenvallende opbrengsten, in combinatie met een krimp van het areaal vroege aardappelen, maakt dat een aantal handelaren zich zorgen begin te maken. Afspraken met afnemers zijn grotendeels gemaakt en het seizoen voor vroege aardappelen is van korte duur. Aardappelen langer laten staan voor nog wat extra kilo's is daarom geen optie. Daarnaast zijn ook Egypte en Israël op de Europese markt aanwezig met nieuwe aardappelen.

Krapte in het aanbod van nieuwe aardappelen biedt overigens ook kansen voor oude oogst die in de nog in de bewaring ligt. Als het prijs gat te groot wordt, is de verleiding voor handelaren groot om zoveel mogelijk met oude oogst in te vullen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden