B Brown / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

3 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Veranderingen in het klimaat kunnen grote gevolgen hebben voor de agrarische sector. Zo ook voor de aardappeltelers in de Amerikaanse staat Maine, waarschuwen experts. Het seizoen in de staat in het noordoosten van de VS wordt langer, terwijl de risico's van de aardappelteelt toenemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het onderzoeks-, en journalistiekcollectief Climate Central is het aantal growing degree days - het Amerikaanse equivalent van de temperatuursom - is in het noorden van Maine gestegen met meer dan 20% ten opzichte van 1970. Dat resulteert één extra groeiweek in het relatief korte groeiseizoen. Die extra groeidagen hebben echter wel een prijs.

De hogere temperaturen gaan gepaard met langere perioden van droogte, die worden afgewisseld met hevigere neerslagperiodes. Dat kan zorgen voor rot in de aardappelen als het water te lang in de ruggen blijft en leidt tot erosie. Bovendien zorgen hogere temperaturen in de zomer voor hittestress in de aardappelen en stijgt ook de nachttemperatuur, waardoor het gewas onvoldoende tijd krijgt af te koelen. "Hoe groot de invloed is op de aardappelteelt hangt af van verschillende factoren", Gregory Porter, professor gewasteelt en management van de Universiteit van Maine in Bangor Daily News. "Het draait er uiteindelijk om de omvang van de verschuivingen en hoe variabele en inconsistent de veranderingen in het klimaat zijn."

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox