HZPC

Nieuws pootaardappelen

HZPC houdt winstmarge overeind

5 Mei 2022 - Jesse Torringa

HZPC houdt de winstverwachting overeind ondanks het conflict in Oekraïne. Dat heeft het pootgoedhandelshuis vandaag (5 mei) bekendgemaakt. Na het coronaseizoen vorig jaar ziet het bedrijf de nettowinst weer toenemen en ligt deze in lijn met de verwachting die het had in het tweede kwartaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over het gehele boekjaar 2021-2022 verwacht HZPC een omzet van €342 miljoen te realiseren (in 2020-2021 was dit €314 miljoen). Een verwachte toename van €28 miljoen dus. Hierbij is de verwachting dat de operationele kosten op €49 miljoen uitkomen (€1,9 miljoen lager dan vorig). De Ebitda komt daardoor uit op €12,6 miljoen.

In het coronaboekjaar 2020-2021 werd er een nettowinst van €1,4 miljoen gerealiseerd. Door de huidige verwachtingen ziet HZPC de nettowinst in 2021-2022 toenemen tot €6,6 miljoen, een stijging van €4,2 miljoen. Wel is het belangrijk om te benoemen dat in deze winstcijfer de kosten van het Connecting Growers-programma nog niet zijn verwerkt. Deze lagen vorig jaar op ruim €1,3 miljoen.

Afzet evenredig met 2020-2021
Ondanks dat corona nog een behoorlijke nasleep heeft en ook het conflict in Oekraïne van invloed is op de export, is de verwachting van HZPC dat het totale volume aan pootaardappelen wat verhandeld wordt aan zijn licentienemers net boven de 900.000 ton uitkomt. Daarmee komt het verhandelde tonnage ongeveer gelijk uit als in het jaar 2020-2021. Dit cijfer is echter wel 1% lager dan de volume-inschatting na het tweede kwartaal. Dat komt door het conflict in Oekraïne. Normaliter exporteert HZPC pootaardappelen aan Oekraïne, maar door het conflict is maar een beperkt gedeelte geleverd. De meeste leveringen aan Rusland zijn wel doorgegaan. 

Volgens Gerard Backx, CEO van HZPC Holding, zijn de gevolgen van het conflict ook in andere Europese landen merkbaar en is de verkoop stilgevallen na het uitbreken van de oorlog. "Na het tweede kwartaal was het duidelijk dat aardappeltelers in Europa iets terughoudend zijn in het planten van aardappelen voor oogst 2022 als gevolg van de hogere prijzen van andere grote landbouwproducten. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is de verkoop van pootgoed in Europa stilgevallen. Er zijn nagenoeg geen extra verkopen gerealiseerd of de extra verkopen compenseren de geannuleerde orders. In normale jaren realiseren we altijd een paar procent van de Europese verkopen in de maanden maart en april. Die ontbreken dit jaar."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden