Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt even in niemandsland

13 Mei 2022 - 25 reacties

Waar de afgelopen weken flinke stappen omhoog gemaakt zijn in de aardappelmarkt lijkt deze nu een pas op de plaats te maken. Vanmorgen noteerde Belgapom €25 met als opmerking dat het een stabiele markt is. De markt voelt in balans en zou nieuwe impulsen nodig hebben om een volgende stap te maken. Deze impulsen ontbreken op dit moment.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grote stappen die de markt de afgelopen weken heeft gemaakt, hadden vooral met gebrek aan aanbod te maken. Vooral in België viel het tegen hoeveel aardappelen gekocht konden worden op €20 en €22. Telers hielden vast en daarmee moesten de kopende partijen nog een stap maken om de aardappelen in handen te krijgen. Nu de markt op €25 staat lijken de Belgische verwerkers wel voldoende aardappels te kunnen kopen en is de markt in balans gekomen.

De Nederlandse markt is enkel volgend op de Belgische. Nederlandse verwerkers zijn geen actieve kopers op de markt en lijken hun zaken beter gedekt te hebben. Dat ze mee moeten met het opwaartse sentiment van de Belgische markt zorgt er enkel voor dat de meeleverkilo's hoger worden afgerekend, maar super actief op zoek naar de vrije aardappelen zijn de verwerkers niet.

Markt blijft hangen
Met de snel oplopende markt lijkt de export ook wat af te haken. Met aardappelen van €25-plus, die vervolgens nog verpakt en getransporteerd moeten worden, worden het heel dure aardappelen. En daarmee wordt een ieder wat terughoudend. De markt zal een nieuwe impuls nodig hebben om de volgende stap te maken en deze is er op dit moment niet. Daarmee kon de termijnmarkt voor de juninotering de stijging niet vasthouden en lijkt €27 voorlopig de bovenkant van de markt.

Deels heeft het ook allemaal nog wat weg van een weermarkt. De aanhoudende droogte zorgt voor extra sentiment in de markt, maar nu ze regen afgeven voor eind volgende week, ontspant de markt ook iets meer. De aansluiting met de vroege aardappelen blijft een belangrijk item, zoals ieder jaar. Berichten daarover zijn wisselend. Sommige zeggen dat het er erg goed op staat en anderen zeggen dat de koude periode en de huidige droogte zijn weerslag heeft op het gewas en zijn uiteindelijke opbrengst.

De termijnmarkt voor de nieuwe oogst moest in ieder geval een veer laten, met de aankondiging van mogelijk regen. Deze zakte in rap tempo met €1,50 van zijn hoogste punt €23,70 naar €22 vandaag. Nog steeds een recordprijs voor de tijd van het jaar, maar het groeiseizoen is nog lang.{{dataviewSnapshot(2_1652432717)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden