Shutterstock

Analyse Aardappelen

Wat betekent zijwaarste beweging aardappelmarkt?

20 Mei 2022 - 10 reacties

De aardappelmarkt is deze week rustig te noemen. De meeste fritesfabrieken hebben geen haast om te kopen en leunen achterover in afwachting van mogelijk aanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom noteerde deze week met €25 onveranderd met als opmerking dat de markt rustig is. Vaak is de aankondiging 'rustig' een vooraankondiging van een mogelijke daling. Of dat nu ook gaat gebeuren is afwachten. Wel werden er deze week wat hogere transacties gemeld voor Innovator, gekocht door een Belgische verwerker bij een Nederlandse teler. Blijkbaar zijn daar nog gaatjes te dichten voor verschillende verwerkers.

Innovator en Fontane
De genoemde transactie van Innovator werd verhandeld voor €27 afgehaald en de Nederlandse PAT-lijst meldt transacties van €26 voor Innovator. Voor de afzet van Fontane lijkt op dit moment weinig interesse te zijn. Ondanks de goede verwerkingscijfers lijkt de dekking op dit moment op orde. Voor levering vóór half juni werden er zaken gedaan voor €28,00 35/op uit de mechanische koeling.

De regen van deze week en komend weekend heeft de markt ook wat meer vertrouwen gegeven dat de vroege aardappelen een groeispurt krijgen en zich nu goed ontwikkelen. Het vertrouwen om op tijd aan de vroege aardappelen te kunnen beginnen lijkt daarmee wat toegenomen.

Termijnmarkt goede graadmeter
Met het stabiliseren van de markt lijkt de teler ook iets makkelijker zijn product los te laten. De warme dagen maakt het bewaren lastiger (en duurder) waarbij telers overstag gaan door het naderen van het einde van het seizoen en de 'hoge' prijs. Opvallend is dat er op dit moment ook niet veel vraag is voor de maand juni vanuit de verschillende verwerkers. De termijnmarkt toont feilloos aan hoe de markt erbij ligt. De juninotering blijft hangen rond €25, waarbij er koopinteresse is richting €24 en verkoopinteresse op €25 en hoger, waardoor de handel niet bij elkaar komt.

Indekaanbod gewild
De nieuwe oogst staat ook licht onder druk vanwege de regen die deze week is gevallen en nog gaat vallen. De buien kunnen plaatselijk soms pittig uitpakken, waardoor er ook plekken zijn die matig worden bedeeld. Komend weekend lijkt er nog meer regen te vallen, maar voor volgende week lijkt de droogte weer de overhand te krijgen. Een termijnmarkt lager dan €21 lijkt op dit moment nog niet aan de orde. Telers en handelaren melden dat er aan fritesverwerkers nog steeds aardappelen kunnen worden gecontracteerd op niveaus van afgelopen winter (en soms meer) waardoor indekaanbod onder de €21 niet wordt verwacht.{{dataviewSnapshot(2_1653035872)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden