Agrifoto

Analyse Aardappelen

Is het over óf komt er nog een aardappelslotakkoord?

27 Mei 2022 - 39 reacties

De eerste signalen van een rustigere aardappelmarkt waren vorige week al aanwezig. Dit zette zich deze week verder door naar een zeer rustige markt waarin eigenlijk weinig of geen vrije transacties gedaan werden. Natuurlijk zijn er de meeleverkilo's voor de PAT-lijst, die op beursprijsniveau afgewikkeld worden, maar vraag naar vrije aardappelen is er feitelijk niet deze week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt erop dat de stijging die zes weken geleden ingezet werd door de Belgische industrie tot stilstand is gekomen. Belgische verwerkers hadden nog een gat te vullen in hun positie en konden dit redelijk vullen door uiteindelijk €25 te gaan betalen. De Nederlandse industrie ging mee in deze stijging, maar had duidelijk minder honger naar aardappelen dan de Belgische concurrenten. Nu de Belgen het grootste deel van hun tekort in de positie ingevuld hebben en rustig aan doen op de markt, valt de markt dan ook direct stil.

Extra aanbod verwacht
Door de warme weken lijken de telers die de afgelopen weken hebben afgewacht vanwege de stijgende markt nu toch te proberen om tot zaken te komen, maar zij ontmoeten een afwachtende houding van de handel en industrie. De warmte lijkt voor wat meer dwingend aanbod te zorgen van aardappelen die niet mechanische gekoeld worden, wat eerder leidt tot extra druk. De export is ook duidelijk rustiger door de snel gestegen prijzen en de hoge transportkosten. Daarmee zorgt ook deze markt niet voor reuring. Zuid-Europa maakt de omschakeling naar nieuwe oogst en de import vanuit Egypte. Daarmee valt de export stil vanuit Noord-Europa.

Aan aardappelen geen gebrek
Volgens de voorraadmetingen zou blijken dat er ook nog voldoende aardappelen in bewaring liggen om tot week 29 de frituren draaiende te houden. Wat opvalt is dat het vooral gecontracteerde aardappelen zijn die nog in bewaring liggen, iets wat verklaart waarom bijvoorbeeld Nederlandse verwerkers minder hongerig zijn. De fritesafzet loopt supergoed, en ook de fritesprijzen lijken prima mee te kunnen met de gestegen kosten voor de verwerkers. Daar zal het niet aan liggen op de aardappelmarkt.

Zit het venijn in de staart?
Het gaat vooral om vraag naar aardappelen en deze lijkt met de komst van de regen afgelopen weekend ook wat naar de achtergrond te worden gedrukt. De regen in de vroege teeltgebieden zorgt ervoor dat verwerkers zich minder zorgen maken over de aansluiting met het nieuwe seizoen. Sommige verwerkers melden zelfs dat ze erover nadenken om een week eerder dan gepland over te gaan op de nieuwe oogst. Iets wat ook minder vraag zal opleveren voor de laatste vrije aardappelen. Er zijn echter nog zeker zes weken te gaan, en een aardappel is rond en kan raar rollen…

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden