Shutterstock

Nieuws Aardappelen

1800 euro per hectare om geen pootgoed te telen

30 Mei 2022 - Niels van der Boom

Canadese aardappeltelers op Prince Edward Island krijgen dit jaar omgerekend €1800 per hectare betaald om minder pootaardappelen te verbouwen. Daarvoor moeten ze hun oppervlakte met minimaal 10% reduceren. De aardappelsector op het eiland heeft een zwaar jaar achter de rug nadat een dubbele vondst van wratziekte de export lamlegde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen seizoen werd op Prince Edward Island (PEI) wratziekte gevonden op twee percelen. Als gevolg daarvan besloot de Canadese Food Inspection Agency om de export van pootgoed en consumptieaardappelen naar de Verenigde Staten stil te leggen. Het is overigens niet voor het eerst dat zoiets gebeurde na een vondst van de wratziekte Synchytrium endobioticum.

136.000 ton overschot
Voor de vele akkerbouwers op het 'aardappeleiland' was de exportban een grote klap. Het is het grootste aardappelteeltgebied van Canada met een jaarlijkse productie van zo'n 1,13 miljoen ton aardappelen. Daarvan kon 136.000 ton in het huidig exportseizoen niet naar de VS worden uitgevoerd. Een deel van de consumptieaardappelen is in eigen land verwerkt, maar het pootgoed is vernietigd.

De lokale overheid op het eiland heeft half mei een programma opgezet waarbij pootgoedtelers betaald krijgen om minder aardappelen te telen. Daarvoor moeten ze minimaal 10% minderen ten opzichte van het areaal vorig jaar. De percelen waar deze pootaardappelen zouden komen moeten verplicht worden ingezaaid met een groenbemester, om zo de bodemgezondheid te verbeteren en koolstof vast te leggen. Niet voor niets heet het 'Soil building for seed producers project'.

€1800 per hectare
Pootgoedtelers krijgen $1.000 per acre – omgerekend ruim €1.800 per hectare – om de pootmachine thuis te laten. Tot 1 juli hebben ze daarvoor de tijd. Het is de vraag of bedrijven hun bouwplan nog omgooien, want ruim 60% van het areaal zit al in de grond. Alleen bedrijven die vorig jaar financieel verlies hebben geleden door niet te kunnen exporteren mogen deelnemen.

Dankzij deze maatregel hoopt de overheid het areaal te verkleinen en de bodemgezondheid te verbeteren. Het areaal op PEI telt normaal gesproken zo'n 35.000 hectare, verdeeld over 180 telers. Het areaal pootgoed bedraagt ongeveer 20% van het totaal. Welke gevolgen een reductie van de teelt heeft voor bijvoorbeeld de VS, maar ook andere exportbestemmingen, is niet bekend. In Canada is wel sprake van tekorten bij sommige rassen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox