Shutterstock

Analyse Aardappelen

Duits areaal gelijk, meer fritesaardappelen

2 Juni 2022 - Jesse Torringa - 11 reacties

Het Duitse aardappelareaal blijft dit seizoen nagenoeg gelijk aan 2021 volgens de cijfers van Destatis. Daarbij is wel een duidelijke verschuiving zichtbaar naar het telen van meer fritesaardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de voorlopige cijfers van Destatis stijgt het Duitse aardappelareaal met 0,2% naar 258.700 hectare. Het areaal blijft daardoor vrijwel gelijk met vorig seizoen, toen het areaal 258.300 hectare was. Eerdere dit seizoen werd verwacht dat het areaal opnieuw een stap terug zou doen, net zoals dat vorig seizoen een krimp van bijna 6% was.

Verschillen bondsstaten minimaal
De bondsstaat Nedersaksen is met ruim 45% van het areaal goed voor 118.800 hectare. In deze regio nam het areaal met 3,1% toe. De grootste stijging was in Hessen, een relatief klein aardappelgebied. Daar nam het areaal met 7,1% toe naar 4.500 hectare. De grootste daling was in Saksen-Anhalt met 6,6% van 13.700 naar 12.800 hectare. Andere relatief grote aardappelgebieden zijn Bayern en Noordrijn-Westfalen. In Bayern komt het areaal uit op 37.100 door 5,1% daling en Noordrijn-Westfalen ziet het areaal stijgen met 1,1% naar 37.600 hectare.

Aardappelontwikkeling loopt voor
Het aardappelpoten verliep dit seizoen net zoals in de rest van West-Europa voorspoedig. Door het uitblijven van lage temperaturen was de begin ontwikkeling goed en ongestoord. Echter begonnen de zorgen om droogte wel toe te nemen, maar inmiddels is er in Duitsland behoorlijk wat neerslag gevallen afhankelijk per bondsstaat. In Nedersaksen, het grootste aardappelgebied, viel gemiddeld tussen de 50 en 70 millimeter. Ook in Bayern viel de normale maandneerslag.

De ontwikkeling van aardappelen loopt daardoor vlot door, vertelt Ferdi Buffen, directeur van aardappelhandshuis Weuthen tegenover Boerenbusiness. "Door de neerslag zijn de huidige groeiomstandigheden zeer goed. Maar wil dat voor de lange termijn ook gelden, dan moet er nog serieus neerslag vallen. De natuur loopt met de aardappelontwikkeling zo'n tien dagen voor op normaal."

Uitbreiding fritesaardappelen
Volgens Buffen zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat het areaal in de hoofdoogst groter wordt. Als er een kleine stijging is in areaal, is dat een zeer kleine in de vroege aardappelteelt. Maar net zoals andere landen in West-Europa is de verschuiving van tafel- en zetmeel- naar fritesaardappelen wel duidelijk zichtbaar in Duitsland. Ook heerst er onzekerheid over het pootgoedareaal in de toekomst. Dit seizoen lukte dat nog redelijk, maar de pootgoedhandelshuizen hebben het steeds moeilijker om hun areaal onder te brengen aan de pootgoedtelers, weet Buffen. "Zij verliezen pootgoedtelers aan de fritesindustrie met de huidige prijzen. Ze willen af van de kleinverpakkingen, de extra logistiek en het papierwerk. Veel zal afhangen hoe de prijzen dit seizoen worden."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden