Shutterstock

Nieuws Aardappelen

‘Marginale groei van het Europese aardappelareaal’

2 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het areaal aardappelen dat in Europa wordt geteeld, laat een kleine groei zien ten opzichte van vorig seizoen. Dat stelt marktbureau Mintec op basis van data van spelers op de markt en de voorlopige ramingen. Het areaal mag dan wel bijna gelijk blijven, maar wel wordt gerekend op een verschuiving in de bestemming van de geteelde aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aardappeltelers zien zich geconfronteerd met een forse stijging van de productiekosten. Brandstof, kunstmest, elektriciteit en arbeid zijn fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Telersvereniging NEPG becijferde in januari de kostprijsstijging op 15% tot 20% vergeleken met een jaar eerder. Volgens Mintec ligt de werkelijke stijging van de teeltkosten dit seizoen hoger, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Volgens het marktbureau neemt daardoor het vertrouwen onder telers in de aardappelsector af.

Weer is de doorslaggevend factor
Hoewel het areaal een marginale groei laat zien, is er wel een verschuiving gaande van zetmeel- en tafelaardappelen naar fritesaardappelen. Dat heeft invloed op de verwachte aardappeloogst dit seizoen. Vergeleken met vorig seizoen komen er daardoor potentieel meer fritesaardappelen op de markt, wat een drukkend effect kan hebben prijs. Het weer is echter een andere bepalende factor bij de prijsvorming. Door het relatief kleine areaal is de markt gevoeliger voor tegenvallende groeiomstandigheden, stelt Mintec. April verliep droger dan gemiddeld en daardoor nemen de zorgen over droogte dit seizoen toe. Door de regen van de laatste weken zijn de zorgen over droogte weer wat afgenomen op de markt.  

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden