Agrifoto

Analyse Aardappelen

Bizarre ontwikkeling op de aardappelmarkt

3 Juni 2022 - 45 reacties

Een oude beurshandelaar zei ooit: timing is alles. En dat sloeg op hoe en wanneer je koopt of verkoopt of de beurs. Ook nu lijkt dit te gelden voor de aardappelmarkt waarin de ene week de andere niet is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar bij de eerste finale cash settlement (CS) voor het april 2022-contract, de dag na het bekend worden daarvan (dat was €21) de fysieke markt omhoog sprong en een sterke beweging opwaarts liet zien naar €25, is het met de finale CS van het junitermijncontract precies andersom. De finale CS van het juni 2022-contract kwam uit op €24,80. Vanwege Hemelvaartsdag noteerde de laatste Belgapom notering die meedeed voor de finale CS van het junicontract al op woensdag 25 mei, acht dagen voordat de laatste CS werd samengesteld! Deze was toen nog €25, terwijl de eerste scheurtjes op de fysieke markt al zichtbaar waren.

Werkelijke markt
En vandaag liet de Belgapom-notering dan ook zien hoe de werkelijke dagmarkt voor fritesgeschikte aardappelen erbij ligt. Er was namelijk… geen notering, wegens gebrek aan transacties. Een beeld dat deze week ook duidelijk merkbaar was omdat er geen enkele vraag is bij de Belgische, Nederlandse, Duitse en Franse aardappelverwerkers. Dit levert bezitters van vrije aardappelen een unheimisch gevoel op over de markt. Aan alle loketten in de markt wordt aangegeven dat men geen koper is van aardappelen. Verwerkers geven aan de zaken rond te hebben, waardoor ze niet aan de markt zijn.

Overigens kopen de verwerkers wel de meeleverkilo's en rekenen deze keurig af op beursnoteringen. Daarmee geeft de PAT-lijst de indruk dat de markt zich nog steeds beweegt rond en onder de €25. Echter geldt dit enkel voor telers die een contract hebben en de overkilo's meeleveren.

Raar fenomeen
Op het aanbod van vrije telers en de handel wordt op dit moment niet geboden. Een rare gewaarwording als er aanbod ligt voor €20 zonder dat een verwerker, waar dan ook vandaan, daar interesse in toont en er vervolgens meeleveraardappelen afgerekend worden op €24. De verwerkers lijken de echt vrije aardappelen voorlopig te gaan negeren. Deze aardappelen zijn een verzekering voor de productie zonder dat men er op dit moment een bewaarpremie voor moet of wil betalen.

Door het steeds verder uithollen van de aardappelmarkt lijkt het devies om te dansen als er muziek is, maar zodra de muziek stopt voorlopig even van de dansvloer af te blijven, in afwachting tot de muziek weer zal klinken.

Belgen bepalen het spel
Opvallend blijft ook dat de Nederlandse verwerkers compleet de regie over de markt verloren zijn aan de Belgische verwerkers. Waar in het verleden iedereen keek naar wat de Nederlandse markt deed, is deze nu volgend geworden op de Belgische markt en trekken de Belgische verwerkers aan de touwtjes.

Hoe de markt zich de komende weken gaat bewegen is de grote vraag. Komt de vraag nog terug? En op welk niveau dan? Logischerwijs zou je denken dat er rond de €20 wel weer vraag zou moeten ontstaan. Dit heeft te maken met de prijs van de vroege aardappelen. Als de oude oogst goedkoper is dan de vroege van de nieuwe oogst, dan hebben verwerkers altijd de neiging om nog even wat langer door te gaan met de oude oogst. Maar voorlopig is het zoeken naar een koper, ook op €20. Het blijft raar dat men twee weken terug graag wilde kopen voor €25 plus en nu voor €20 euro aangeeft geen interesse te hebben. Een buitje met groeizaam weer kan de stemming gauw doen laten omslaan.{{dataviewSnapshot(2_1654257470)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden