Agrifoto

Nieuws Pootaardappelen

Areaal pootgoed krimpt licht, fors minder Agria

7 Juni 2022 - Jesse Torringa

Het areaal pootgoedaardappelen voor 2022 is wederom licht gekrompen. Dat blijkt uit de aangiftecijfers van de NAK. Agria verliest de meeste hectares, terwijl het ras Innovator voor het eerst sinds jaren weer een stijging laat zien. Ook is er veel uitbreiding in het areaal in de hoogste klassen.

In totaal staat er dit seizoen 41.282 hectare aan pootaardappelen, een daling van 1,6% met 678 hectare minder dan in 2021, volgens de cijfers van de NAK. Het areaal hoogwaardig pootgoed is daarentegen wel fors gestegen. De klasse PB is van 12.736 naar 14.184 hectare gestegen en ook klasse S steeg van 3.238 naar 3.403. In de midden en lagere klassen is juist een daling te zien. De klasse SE en E daalden met 1.107 en 769 hectare. Klasse A daalde ook met 159 hectare.

Agria verliest meeste terrein
Het is geen verrassing dat Fontane opnieuw het grootste ras is met 5.437 hectare. Het ras steeg dit jaar met 3%, 155 hectare meer dan afgelopen seizoen. Spunta staat op plek 2 met een krimp van 108 hectare naar 3.721 totaal. Het op twee na grootste ras Agria leverde fors in met bijna 9% tot 2.801 hectare en is daarmee de grote verliezer wat betreft hectares. De afgelopen jaren steeg het ras juist nog meerdere procenten, met als hoogtepunt vorig seizoen met 400 hectare. Innovator daarentegen ziet na een aantal jaren krimp juist een stijging van 113 hectare naar 2.256 in totaal. Het laatste ras wat de top 5 compleet maakt is Arizona. Het ras dat dit jaar genoot van de export naar Afrika steeg tot 1.583 met 122 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Door pootgoedschaarste staat vrije teler in de kou

Nieuws pootaardappelen

Ook Duits pootgoedareaal daalt fors dit seizoen

Nieuws Aardappelen

Pootgoedareaal krimpt fors, vooral fritesrassen

Analyse Pootaardappelen

Pootgoedteelt kan vraag naar frites niet bijbenen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden