Agrifoto

Achtergrond Aardappelen

Minder aardappelen in Engeland door hoge kosten

13 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De roerige tijden op de wereldvoedselmarkt kunnen op korte termijn leiden tot een krimp in het aardappelareaal in het Verenigd Koninkrijk (VK). De teeltkosten zijn enorm gestegen, de vraag naar aardappelen is erg wisselend en de prijs blijft maar zo zo. De teelt van granen en oliehoudende zaden is daardoor voor boeren een stuk interessanter geworden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat stelt althans Mark Taylor, voorzitter van de Fresh Potato Suppliers Association in The Grocer. De verbeterde kansen in de graanteelt kunnen volgens Taylor resulteren in een krimp van het areaal en daarmee een kleinere aardappeloogst. Het afgelopen seizoen was er doorlopend een ruim aanbod van aardappelen. Dat kan voor het komende seizoen anders uitpakken. Een kleinere aardappeloogst in het VK betekent volgens Taylor overigens niet dat er tekorten ontstaan en dat de prijzen zullen stijgen. "In het VK zitten we op de grens van overproductie en produceren we ruim voldoende voor de binnenlandse vraag."

Aardappelen in de winkel goedkoper
De aardappelproducten hebben in de supermarkt niet dezelfde prijsstijging doorgemaakt als de op tarwe gebaseerde producten. Huismerkpasta's zijn het afgelopen jaar 50% duurder geworden en brood is circa 20% in prijs gestegen volgens de voorlopige schattingen van het Engelse bureau voor de statistiek (ONS). In diezelfde periode is de prijs voor frites in het schap met 3% gedaald en die van aardappelen zelfs met 15%. Bij de oorlog in Oekraïne wordt vaak over gevolgen voor de beschikbaarheid van graan gesproken. Rusland en Oekraïne zijn echter ook terug te vinden in het rijtje van grote aardappelproducenten. Volgens de cijfers van de FAO produceerde Rusland in 2019 22 miljoen en Oekraïne 20 miljoen ton aardappelen. Daarmee zijn ze respectievelijk de op twee en drie na grootste aardappelproducenten ter wereld. En die kleinere productie in andere delen van de wereld biedt volgens Taylor mogelijk kansen voor telers in het VK.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden