Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Aardappelopbrengst Cuba historisch laag

14 Juni 2022 - Jesse Torringa

De aardappeloogst in Cuba dreigt dit jaar een van de laagste in ruim dertig jaar te worden. De teelt werd gedurende het groeiseizoen geteisterd door het slechte weer en nog altijd kan er niet overal geoogst worden. Ook krimpt het areaal al jaren in het land.

De totale productie wordt geschat op 93.650 ton aardappelen, blijkt uit cijfers van het Cubaanse ministerie van Landbouw. Dat is de laagste opbrengst in ruim dertig jaar, op het gruwelseizoen 2014 na toen er maar 53.308 ton geoogst werd. Wat betreft het areaal werd de opbrengst aan het begin van dit seizoen geschat op ongeveer 121.000 ton aardappelen.

Echter werd dit volume door het ministerie snel naar beneden bijgesteld vanwege de slechte weersomstandigheden. Er is veel verlies door rot en er is nog altijd een gedeelte wat nog geoogst moet worden, wat daar dan nog van over is. Met name de regio's waar aardappelen geteeld worden, hadden het zwaar te pakken met de mindere weersomstandigheden.

Meer pootgoed van eigen bodem
In de jaren voor het rampseizoen van 2014 exporteerde Cuba meer aardappelen. Sindsdien daalt het areaal en de aardappelproductie al jaren en neemt de import van het product toe. Zo lag de aardappelconsumptie van het land in 2019 al op ruim 151.600 ton aardappelen. Dat zorgde afgelopen februari nog voor een tekort waardoor de prijs van aardappelen verdubbelde. Ook in 2020 werd er een zeer lage opbrengst gehaald van 97.354 ton. Om de productie weer op te schalen moet er volgens het Cubaanse ministerie van Landbouw meer eigen pootgoed geteeld worden, om zo de hoge kosten van pootgoed uit het buitenland te verminderen. Dit moet de totale kosten van de aardappelteelt naar beneden halen.

De meeste pootgoedtelers in Nederland hebben ooit wel eens aan Cuba geleverd, waarbij de export zich kenmerkt als zeer vroeg. Het land neemt al jaren een serieuze hoeveelheid af en was ook dit jaar goed voor 11.690 ton pootaardappelen. Daarmee vult Cuba ruim 50% in van het totale exportvolume pootgoed wat richting Amerika wordt geëxporteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden