Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Vlaamse telers hebben meer aardappelen gepoot

16 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Het aardappelareaal in Vlaanderen is dit seizoen gegroeid ten opzichte van het vorige seizoen. Dat meldt PCA op basis van de voorlopige cijfers van de Vlaamse verzamelvraag (vergelijkbaar met de Nederlandse Meitelling). Qua areaalgroei springt korrelmaïs er uit. Korrelmaïs streeft zelfs de aardappel voorbij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aardappelareaal in Vlaanderen komt dit jaar uit op 51.708 hectare. Dat is een groei van 4% vergeleken met vorig jaar. Het areaal vroege aardappelen is zelfs met 7% gestegen. Hogere prijzen voor vrije aardappelen dit seizoen en een hoger contractprijs hebben hierbij waarschijnlijk een rol gespeeld. Daar komt nog bij dat een deel van de telers al in januari en februari (een deel van de) contracten heeft afgesloten. Nog voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de sterk gestegen prijzen die daarmee gepaard zijn gegaan.

Korrelmaïs streeft aardappel voorbij
De grootste areaalstijging is dit seizoen voor korrelmaïs. Daarvan hebben de Vlaamse telers bijna een derde meer gezaaid. Het areaal korrelmaïs is 32% gegroeid naar 56.046 hectare. In het fritesland bij uitstek wordt nu dus meer korrelmaïs geteeld dan aardappelen. Het areaal wintergerst is met 9% toegenomen en het areaal wintertarwe heeft 4% ingeleverd. Peen, spruiten en uien hebben aan populariteit verloren. Van deze gewassen zijn de arealen met respectievelijk 30%, 25% en 22% gekrompen. Dit zijn overigens wel relatief kleine teelten waarvan de oppervlaktes dit seizoen rond de 2.000 hectare liggen. Ook industriegroenten zoals erwten en sperziebonen hebben 20% en 19% areaal ingeleverd. Opvallende stijger in het rijtje is cichorei. Daarvan groeide het areaal met 9%.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden