Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Vrije aardappel nauwelijks te vinden in Frankrijk

20 Juni 2022 - Niels van der Boom

Franse aardappelverwerkers hebben het recordtempo vastgehouden dit voorjaar. Dit resulteert erin dat vrije aardappelen nog nauwelijks verkrijgbaar zijn. Hoge temperaturen en een gebrek aan neerslag zorgt ervoor dat de gewassen een lastige start kennen. Ook is meer duidelijk over het areaal voor 2022.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor 1 mei lagen in Franse opslagen nog 952.000 ton consumptieaardappelen in opslag, volgens cijfers van aardappelorganisatie UNPT. Daarvan was 777.000 ton fritesaardappelen. Een maand daarvoor lag nog een recordhoeveelheid van 1,67 miljoen ton opgeslagen. Gedurende april is dus 718.000 ton verwerkt, waarvan 392.000 ton fritesaardappelen. Niet alleen door Franse fabrieken, maar vooral ook door Belgische afnemers.

Vrije voorraad extreem klein
Ook het volume eind april is recordhoog te noemen. Dat is niet zo gek omdat al langer een verschuiving gaande is van de tafel- naar fritesaardappelteelt. Opvallend is dat 93% van de resterende voorraad eind april al was verkocht. Daarmee is de vrije voorraad bijzonder klein. Gedurende mei is die voorraad voor een belangrijk deel alsnog gekocht door verwerkers. Vraag is momenteel nauwelijks te bespeuren, maar aanbod ligt er ook niet veel zeggen insiders.

Bij de tafelaardappelen is het niet veel anders. Het vrije volume was daar groter, maar het meeste is gedurende mei vlot verkocht. Restpartijen zijn nu nog maar moeilijk aan de man te brengen, omdat de nieuwe oogst zich inmiddels ook al even aandient. Frankrijk kan terugkijken op een prima exportseizoen waarbij 14% meer is uitgevoerd. Vooral Oost-Europese landen hebben meer gekocht. België kocht bijna een vijfde meer fritesaardappelen en ook Nederland heeft met 58.000 ton fors meer aardappelen aangekocht.

Areaal beweegt nauwelijks
Half mei heeft de Franse agrarische statistiekdienst Agreste een eerste prognose gepubliceerd voor het areaal van dit jaar. Vooraf werd door insiders afgegaan op enkele procenten groei in het fritesaardappelareaal, wat ten koste gaat van de tafelaardappelteelt. Agreste rekent met een consumptieaardappelareaal van 151.000 hectare. Dat is een kleine plus van 2.000 hectare op vorig seizoen. Boerenbusiness rekent met een iets groter areaal. Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde is de groei in teelt zo'n 1%. De verschuiving tussen tafelaardappelen en frites wordt pas eind deze maand bekend wanneer UNPT cijfers publiceert.

Frankrijk heeft een vroeg en zeer droog voorjaar achter de rug. Vooral in het noorden, waar het gros van de fritesteelt zich bevindt. Recente neerslag heeft de situatie wel wat verlicht, maar het beeld is wisselend. De gewassen zijn tot nu toe vooral bezig geweest om hun bladapparaat te ontwikkelen. De eerste geluiden zijn dat het knolaantal door droogte wat tegenvalt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden