HZPC

Nieuws Aardappelen

Uitbetalingsprijs HZPC over 2021 hoger dan verwacht

28 Juni 2022 - Jesse Torringa - 5 reacties

HZPC heeft de definitieve uitbetalingsprijs voor de oogst van 2021 bekendgemaakt. Deze valt iets hoger uit dan de prognose.  De nasleep van de coronacrisis is nog merkbaar en ook de oorlog in Oekraïne is van invloed op de markt, meldt het handelshuis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

HZPC stelt de uitbetalingsprijs aan de aangesloten pootgoedtelers voor oogst 2021 vast op €33,70 per 100 kilo. Dat is met €0,60 hoger dan de prijsprognose van €33,10. In vergelijking met de uitbetalingsprijs van 2020 is dat ook hoger, toen er €30,80 werd betaald. De uitbetalingsprijs is de prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in potermaat S tot en met A. De prijs per ras, klasse maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een systeem dat door HZPC overeengekomen is met haar telers.

'Respectabele prijs in lastige markt'
De pootgoedmarkt was goed aan het herstellen van de coronacrisis, maar de nasleep is volgens HZPC nog duidelijk voelbaar. Ook brexit heeft geleid tot een lagere export van pootaardappelen naar het Verenigd Koninkrijk. Maar ook de oorlog in Oekraïne heeft in Europa voor minder afzet gezorgd. Hogere prijzen voor andere gewassen als granen hebben geleid tot een uitbreiding van deze gewassen. Het gevolg was dat er minder aardappelen werden geteeld en dus minder pootgoed werd verhandeld in de maanden maart en april.

Ondanks de lastige markt en de omstandigheden noemt Martin Jansen Klomp, regiomanager bij HZPC, de prijs 'respectabel': "Dat de prijs ondanks de negatieve factoren licht is gestegen, komt onder andere doordat alternatieve afzetkanalen een goede bijdrage hebben geleverd en bepaalde kosten lager zijn uitgevallen dan begroot. De kwaliteit van pootgoed was goed en het aantal klachten was beduidend lager in seizoen 2021. Ook wanneer je de uitbetalingsprijzen van de afgelopen tien jaar bekijkt, kunnen we de uitbetalingsprijs over seizoen 2021 respectabel noemen."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden