Shutterstock

Analyse Aardappelen

Marktprijs oude oogst aardappelen zakt diep weg

1 Juli 2022 - 39 reacties

Feit is dat het groeiseizoen voor de nieuwe oogst tot nu toe onder uitstekende omstandigheden plaatsvindt. Dat zorgt ervoor dat de oude oogst qua prijsvorming de tol betaalt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de aanstormende nieuwe aardappeloogst kunnen de verwerkers zich opmaken voor de omschakeling naar aardappelpercelen die - naast dat ze op tijd rooi klaar zijn - een prima opbrengst geven op basis van een ruim vijfjarig gemiddelde. Eén en ander legt een grauwe sluier over de laatste vrije aardappelen van oogst 2021.

De verwachting was dat er aan het eind van het seizoen 2021/2022 nog flink wat ruimte zou zijn. Het areaal in de EU-4 landen was immers kleiner dan het voorgaande seizoen. De gemiddelde opbrengst per hectare was gewoontjes en de verwerkers in Europa draaide top. Met andere woorden: de markt zou schoon op zijn richting week 27/28. Naar nu blijkt is dat niet het geval en blijft de langbewaarder - die nog vrije aardappelen moet verkopen - met de gebakken peren zitten. De actuele fysieke markt is zeer zwak. Het komt er op neer dat er feitelijk geen vraag is.

Weerspiegelt de notering de markt?
De huidige situatie in de vrije aardappelmarkt waarbij verkopers op zoek zijn naar kopers speelt al een aantal weken. Verwerkers kunnen blijkbaar draaien op meeleverkilo's of aardappelen van trouwe telers. Er staan namelijk wel transacties op basis van € 18 en hoger op de PAT-transactielijst.  

Als je naar de diverse beursnoteringen kijkt, lijkt het of er weinig aan de hand is, alhoewel Belgapom voor het eerst in lange tijd vandaag vrijdag 1 juli niet tot een notering kon komen. Typerend was de Belgapom van de vorige week die €20 noteerde voor Fontane terwijl er geen kopers in de markt waren. Ook lager aanbod uit Nederland kon niet worden opgenomen. Blijkbaar was er wel de noodzaak om te noteren!

PotatoNL noteerde deze week nog wel, maar dat moet dan zijn op basis van de meeleverkilo's die worden afgerekend van de week ervoor. Prima om natuurlijk een notering op het bord te zetten. Als daar geen vrije aardappelen op worden verhandeld, dan zorgt dat echter voor veel mist in de markt, wat tot ongelukken gaat leiden. Zoals gezegd is er ook in Nederland geen vraag meer naar oude vrije aardappelen. Verwerkers melden rond te staan. Eind van de week werd zelfs een transactie gemeld van €12 per 100 kilo voor Fontane; feitelijk is hiermee alles gezegd over de afloop van het oude seizoen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden