Agrifoto

Nieuws Pootgoed

'Graantekort biedt kans voor export pootgoed'

8 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De aardappelcoöperatie Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor pootgoed en consumptieaardappelen bekend gemaakt. Corona heeft voor het tweede jaar oprij grote invloed op de afzet gehad. De prijs heeft er dit jaar vergeleken met vorig jaar minder onder te lijden gehad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs voor pootgoed over alle maten, klasse S tot en met A komt dit seizoen uit op €31,10 per 100 kilo. Dat was een jaar eerder €25,77. Voor tafelaardappelen bedraagt de poolprijs €23,06 per 100 kilo. Dat is voor levering in week 9 en inclusief de PlanetProof-premie. Voor de biologische tafelaardappelen betaalde de coöperatie €50,79 bij levering in week 9. Biologisch pootgoed komt uit op €62,82 per 100 kilo.

Bij de pootgoedafzet zijn op vrijwel alle bestemmingen de vooraf verwachte afzethoeveelheden gehaald. Alleen Bangladesh heeft minder pootgoed afgenomen dan verwacht. Die aardappelen konden wel goed op andere markten worden verkocht. Voor het komende seizoen worden de sterk gestegen teeltkosten een grote uitdaging voor de telers. Voor de export komt daar nog bij dat ook de kosten voor het container vervoer fors hoger zijn geworden. Dat zorgt nog voor de start van het pootgoedexport seizoen 2022 al voor een flinke uitdaging. Toch is Agrico gematigd positief. Er dreigt een te kort aan graan en dat beidt exportkansen voor pootgoed.

Krimp in tafelmarkt
In de vooruitblik voor het volgende seizoen verwacht Agrico dat de markt voor tafelaardappelen in de retail verder krimpt. Voor de telers vormen de hoge kwaliteitseisen in combinatie met strenge certificeringseisen een steeds groter risico voor de teelt. Door stijgende contractprijzen in de industrieteelt wordt die teelt meer en meer een alternatief voor de teelt van tafelaardappelen. Het huidige seizoen voor de biologische aardappelen kent in tegenstelling tot het afgelopen jaar een lage phytophthoradruk en we steven af op goede opbrengsten. In het biologische segment zet Agrico zich naast de afzet in de retail in voor de de Next Generation-rassen voor de frites- en chipsindustrie.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden