Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Vroege aardappelen in België gaan snel achteruit

15 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 6 reacties

De opbrengst op de percelen met vroege fritesrassen Amora en Sinora, die door het Interprovinciaal Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) gevolgd worden, lopen iets voor op het langjarige gemiddelde. Het gewas begint wel erg snel te slijten. Dat blijkt uit de proefrooiing van 13 juli die gisteren is gepubliceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengst Sinora komt uit op gemiddeld 34 ton per hectare. Het achtjarige gemiddelde voor dit ras staat na 96 groeidagen op 31 ton. De spreiding dit seizoen loopt van 24 tot 46 ton per hectare. Het gemiddelde in de maat 50mm ligt op 23 ton. Op de helft van de percelen zijn al enkele tonnen in de maat 70mm op. Daarmee is de grofte van de aardappelen gemiddeld voor deze periode. De afrijping bedraagt volgens het PCA 36% en dat is duidelijk hoger dan gemiddeld. Eén perceel is zelfs al voor 85% afgestorven.

De gemiddelde opbrengst van Amora bedraagt na 104 groeidagen 38 ton per hectare. De opbrengsten van de acht percelen lopen van 32 tot 46 ton per hectare. De beregende percelen halen daarbij de hoogste opbrengsten. Gemiddeld ligt de opbrengst van aardappelen in de maat 50mm op op 31 ton per hectare en zit  er 7 ton per hectare in de maat 70mm op. Ook de Amora begint snel af te rijpen, 49% procent is al afgestorven. Bij het vroegst gepote en niet beregende perceel ligt dat percentage zelfs al op 80%.

Kwaliteit
Het onderwatergewicht van is bij allebei de rassen flink gestegen ten opzichte van de vorige proefrooiing. Bij Amora ligt het gemiddelde op 398 gram bij een spreiding van 371 tot 416 gram. Het gemiddelde onderwatergewicht van Sinora is nagenoeg hetzelfde met 399 gram maar hier is de spreiding groter en loopt van 360 tot 427 gram. In de monsters met een laag onderwatergewicht zaten bij dit ras enkele drijvers. De friteskleur is bij beide rassen goed en uitval is er op een enkele groene knol na nauwelijks.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden