Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt heeft de zomer in zijn bol

15 Juli 2022 - 21 reacties

De aardappelmarkt heeft de zomer in zijn bol. Dat geldt voor zowel de oude als haast vanzelfsprekend ook de nieuwe oogst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om met de oude oogst aardappelen te beginnen. Deze week werd op Boerenbusiness al een omslag van de markt aangeven. Werd er aan het begin van de week nog gekocht op €12,50 per 100 kilo voor met name Fontane, binnen nog geen 48 uur steeg de marktprijs van €15 naar €17,50 naar zelfs €20 per 100 kilo op vrijdagochtend. Er moest blijkbaar even snel geschakeld worden nu, door de aanhoudende droogte, de vroege aardappelen wat in de achteruitstand zijn gaan staan.

De oogst van de vroege aardappelen is zeker niet slecht getuige ook de proefrooiresultaten van PCA/Fiwap deze week van Amora en Sinora, maar dat laatste beetje extra kilogrammen zal er net niet komen. Al calculerend werden de ogen weer gericht op de aardappelen van oude oogst met als gevolg een prijssprong. Dat een markt zeker in de zomerperiode rare bokkensprongen kan maken is bekend, maar de marktbeweging van de afgelopen 6 weken heeft voor toch wel enige frustratie gezorgd bij telers met vrije aardappelen. Van €25 eind mei naar zelfs €10 eind vorig week naar actueel weer naar €20. Een aardappelmarkt die je haast geen markt meer kan noemen, omdat de factor 'meer geluk dan wijsheid' een veel te dominante rol is gaan spelen.

Marktwerking
Wellicht is het dan toch beter om zoveel mogelijk aardappelen vast te leggen bij de afnemers, waarbij dat dan ook geldt voor de prijs. Echter wie kan voorspellen hoe de kostprijs van de teelt zich gaat ontwikkelen in deze huidige onzekere wereld? Met andere woorden, de vraag is of als alles op prijs vastzetten veel zekerheid biedt, maar zonder een gezonde marktwerking worden telers wel die kant opgedreven!

Overigens heeft het zomerse weer ook voor stemming gezorgd op de termijnmarkt voor komende oogst, afwikkeling april 2023. Kortgeleden werd er nog gehandeld op €19. Vrijdag 15 juli sloot de markt op €22,50. De kansen om op een hoger prijsniveau te verkopen, hoger dan de gemiddelde contractprijs is er momenteel dus wel degelijk. Veel telers maken momenteel gebruik van de positieve beweging van de termijnmarkt.

De veel gestelde vraag is of de termijnmarkt nog verder kan stijgen, kan alleen worden beantwoord met 'ja', maar dan is er nog wel een wat langere droogteperiode nodig. De aardappelen van de hoofdoogst hebben tot voor kort prima kunnen groeien en met voldoende neerslag rond bijvoorbeeld de maandwisseling (juli/augustus) pikken de gewassen het snel weer op wat direct weer invloed heeft op de stemming.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden