Agrifoto

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooiingen hoofdoogst 2022

22 Juli 2022 - 20 reacties

De komende weken zullen de eerste proefrooiresultaten van de hoofdoogst 2022 in beeld worden gebracht. Uit een rondgang langs de velden zal met grote zekerheid gesteld kunnen worden dat gemiddeld gezien de aardappelpercelen in de EU-4 landen er goed bijstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eén en ander is ook af te leiden uit het feit dat vooral de vroege (denk aan Première) bovengemiddeld renderen. Kijkend naar de middenvroege rassen zoals bijvoorbeeld Sinora en Amora zal de uiteindelijke hectareopbrengst worden afgetopt door de droge en warme weersomstandigheden van de laatste weken.

Het zomerse weer heeft ook tot een forse opleving gezorgd van de oude oogst naar tot ook deze week nog €20 per 100 kilo af voor Fontane levering week 29 (bron: DCA Transactie app-lijst). Overigens zijn er ook transacties gemeld van €15 voor Fontane (België) en €19 voor Agria uit de mechanische koeling. De meeste actuele marktprijs voor vroege fritesgeschikte aardappelen bedraagt €20 en lijkt stabiel tot prijshoudend te tenderen, wat op zich zo aan de start van een nieuw seizoen een prima uitgangspunt is.

Wens en realiteit
Zoals gezegd zullen de eerste proefrooiingen van de hoofdoogst volgens verwachting zeker niet tegenvallen. Het eerste deel van het groeiseizoen is immers prima verlopen. Dat verklaart ook de stroperigheid van de termijnmarktnotering van het april 2023 contract die overigens vrijdag 22 juli wel net boven het €23 niveau sloot met opnieuw een zomers weertype in de lange termijn voorspelling. Het besef van indekkers is dat €22 en zeker daarboven geen slecht prijsniveau is om te verkopen, zeker gezien de stand van de hoofdoogstgewassen verklaart dat de weg naar hogere marktprijzen (lees: €25) moeizaam verloopt. Feit is echter wel dat als de maand augustus droog gaat verlopen, met af en toe wat oprispingen van de temperatuur naar dertig graden, de groeicurve er over een dikke maand duidelijk anders zal gaan uitzien als ook het prijsniveau van de termijnmarkt april 2023-notering. De wens is echter vaak de vader van de gedachte en pas medio september weet de markt waar die aan toe is. Tot die tijd is het zaak om gebruik te maken van de stemming!

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden