Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Vroege aardappelen in België laten het afweten

27 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 13 reacties

De hitte van vorige week heeft flink huisgehouden op de percelen vroege aardappelen in Vlaanderen die PCA volgt. De Amora doet nog iets terwijl de groei van Sinora ligt volledig stil staat zo blijkt uit de resultaten van de proefrooiing van vrijdag 22 juli die vandaag (dinsdag 26 juli) door PCA is gepubliceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de vorige proeirooiing negen dagen geleden zijn er bij Sinora geen kilo's meer bij gegroeid. De gemiddelde opbrengst blijft daarmee op 34 ton per hectare staan. Op één perceel (van de acht die gevolgd worden) blijft de opbrengst net onder de 30 ton per hectare. Op de meeste percelen zit de opbrengst tussen de 30 en 34 ton per hectare. Er is één uitschieter naar boven. Daar komt de opbrengst uit op 44 ton per hectare. Geen van de percelen is overigens beregend. De opbrengst is in het meerjarige gemiddelde na 105 groeidagen 36 ton per hectare, maar omdat de aardappelen al ver zijn afgerijpt verwacht PCA dat we snel onder het meerjarige gemiddelde zullen zakken. 73% van de aardappelen, oftewel 25 ton per hectare is in de maat 50 op. De percelen zijn gemiddeld al voor 70% afgerijpt. Daarbij zijn er wel grote verschillen tussen de percelen. Een enkel perceel is nog maar voor 25% afgerijpt terwijl andere al bijna volledig zijn afgestorven. Vergeleken met de voorgaande jaren is Sinora op deze datum nog maar voor 40% afgerijpt.

Amora houdt het iets beter vol
De gemiddelde opbrengst van Amora komt nu uit op 40 ton per hectare. Daarmee is er in negen dagen maar 2 ton bijgegroeid. De verschillen tussen de percelen zijn daarbij wel groot. De aardappelen die in juni zijn beregend halen een gemiddelde opbrengst van 47 ton per hectare. Voor de niet beregende percelen blijft de gemiddelde opbrengst steken op 36 ton per hectare. Gemiddeld zit 34 ton per hectare oftewel 85% in de maat 50 op. De niet beregende percelen zijn voor 70% tot 100% afgerijpt. Voor de beregende percelen liggen die percentages tussen de 40% en 75%. De gemiddelde opbrengst nu ligt 3 ton boven het meerjarige gemiddelde op deze datum en ook qua grofte lopen we nog voor. Het gewas is alleen wel verder afgestorven vergeleken met dezelfde periode in de afgelopen jaren.

De afvlakking van de groeicurve van de vroege aardappelen roept de vraag op hoe de hoofdoogst de hitte van vorige week heeft doorstaan. PCA schrijft dat de vroeg gepote late rassen als Bintje en Fontane nu ook hard achteruit gaan. De percelen die nog wel goed groen staan hebben een goede bufferende werking voor hoge temperaturen, maar ook die percelen zullen niet lang doorgroeien als er niet snel regen van betekenis valt volgens PCA.

Ook het effectief toepassen van MH wordt lastig. Het gewas slijt en doordat het blad is afgehard wordt een vlotte opname van het middel bemoeilijkt. Nu de aardappelen hard achteruitgaan kan de MH-bespuiting ook niet al te lang meer worden uitgesteld.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden