Agrifoto

Analyse Aardappelen

Markt kiest nadrukkelijk weg naar boven

29 Juli 2022 - 11 reacties

Met het langer volgen van de aardappelseizoenen is inmiddels bij de meeste belanghebbenden bekend dat vanaf week 27 de markt qua prijsvorming richting gaat kiezen. Is er voldoende areaal in de voor fritesaardappelen belangrijke landen (de EU-4) en is het eerste deel van het groeiseizoen qua omstandigheden goed verlopen? Is er sprake van een matige zomer (lees: gemiddeld gezien wisselvallig in de EU-4), dan wordt over het algemeen prijstechnisch de weg naar beneden ingezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oogstjaren om snel te vergeten waren bijvoorbeeld 2014 en 2017. Na een seizoen met een matige of slechte marktprijs krimpt veelal het areaal in de EU-4 en is de prijsontwikkeling weer positiever. Dat was zeker het geval in oogstjaar 2018, toen de aardappelmarkt na een krimpend areaal en een droge en soms ook warme zomer in rap tempo steeg naar €30 per 100 kilo om daar vervolgens de rest van het seizoen op te blijven bivakkeren.

Dit seizoen lijkt het richtinggevend moment wat te zijn vertraagd. Pas in de loop van juli kwam er enige stemming in de markt. Met de maandwisseling naar augustus in zicht lijkt de markt steeds sterker aan te voelen, getuige ook het slot van de termijnmarkt boven het €24-niveau. De stemming wordt gemaakt door het aanhoudende droge weertype waarbij het in tegenstelling tot 2018 nog niet eens zo bijzonder langdurig warm is geweest. De droogte en de mogelijke gevolgen (minder opbrengst per hectare) gaan hun beslag krijgen in de komende weken. In die zin is het cruciaal of, hoeveel en wanneer er voldoende neerslag gaat vallen. Een aantal licht wisselvallige dagen de komende weken zullen de droogte niet kunnen verdringen, daarvoor is een echte weersomslag nodig.

Zoals de vlag er nu bijhangt heeft de markt, en dan met name de termijnmarkt, nadrukkelijk richting gekozen met een slotstand vrijdag 29 juli op €24,90 (€25 hoog!). Nog geen maand geleden leek de markt met een groter areaal en tot dan toe goede groeiomstandigheden in de EU-4 het zicht te hebben op een markt op contractprijsniveau en wellicht lager. Deze trend is nu door moeder natuur (lees: droogte) doorbroken, zodat een prijsrange voor komend seizoen van €20 à €22 en €25 à €27 prima mogelijk moet kunnen zijn. Voor een nog wat hogere prijsrange moet de soep nog wat verder worden opgewarmd. 

Fabrieken houden zich stil
De fysieke markt tendeert ook vast (zie de Belgapomnotering), maar laat dit nog niet in een hogere marktprijs zien. Fabrieken geven aan momenteel niks te hoeven bijkopen, wat ergens ook wel logisch is gezien de verplichtingen die zijn aangegaan met leveranciers. Momenteel (eind week 30) wordt er maximaal voor vroege aardappelen €21,50 per 100 kilo franco geboden. De volgende prijsstap zal als de stemming er de komende week in blijft snel gemaakt kunnen worden. Het spel om de bal zolang mogelijk onder water te houden is onder de huidige omstandigheden niet lang haalbaar.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden