Agrifoto

Nieuws pootaardappelen

Derde veldkeuring bijna afgerond, loof sterft snel af

5 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De derde veldkeuring in het pootgoed is voor het grootste gedeelte afgerond door de NAK. Daarbij is het verlagingspercentage vrijwel gelijk gebleven vergeleken met vorige week. Wat betreft aanvragen voor loofvernietiging loopt het percentage hard op.

Het landelijk verlagingspercentage is in week 30 minimaal opgelopen tot 9,9%. Vorige week lag dat op 9,4%. Daarmee stabiliseert het verlagingspercentage en duikt deze onder de lijn van afgelopen jaren, toen deze op 12% uitkwam. Bacterieziek is dit jaar met 71% de grootste oorzaak voor verlaging, gevolgd door mozaïek 21%. Het percentage afgekeurde percelen is met 0,8% gelijk gebleven ten opzichte van vorige week (week 29).

Verloop verlagingspercentage. Bron: NAK

Wat betreft de aanvraag voor loofvernietiging op de percelen loopt het hard op. Vorige week was dat nog 25% en inmiddels is dat al 40% van het totale pootgoedareaal. Hiervan is 21% al doodverklaard en 19% heeft toestemming gekregen tot loofvernietiging. Hier moet aan worden toegevoegd dat een gedeelte van de pootgoedpercelen - welke buiten deze cijfers vallen – al hard op hun retour zijn en nog maar weinig groei vertonen. Deze worden dus niet meegenomen met de cijfers van de NAK maar hoort gezien de minimale groei wel in dat rijtje thuis. Pootgoedtelers hopen zo nog wat extra kilo's erbij te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden