Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt richting 30 euro

5 Augustus 2022 - 20 reacties

Aanhoudend droog en warm weer heeft er deze week voor gezorgd dat er in de termijnmarkt weer beweging kwam. Nu is de vraag tot welke hoogte de termijnmarkt zou kunnen stijgen en wat realistisch is. De vraag stellen is makkelijker dan hem beantwoorden. Ook in de meest droge gebieden van de EU-4 lopen de verhalen en verwachtingen uiteen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De april 2023-termijnmarktnotering is de afgelopen week fors gestegen. Werd er vrijdag 29 juli nog gehandeld op €23,50, precies een week later is dat rond €28. Als deze trend zich voortzet dan kan de komende week de grens van €30 worden geslecht. Echter is het zover nog niet. Om de wind in de zeilen te blijven houden moet het wel blijven waaien, met andere woorden: geen regen van betekenis en temperaturen van 28 graden plus. Als het huidige weertype aanhoudt dan zullen de aardappelgewassen in de gebieden waar telers nu al zorgen hebben over de vitaliteit van het gewas nog harder slijten en zal dit gevolgen hebben voor de te oogsten opbrengst. Een buitje van 5 of 10 millimeter zoals er plaatselijk de laatste dagen is gevallen, zet dan geen zoden aan de dijk.

Een vergelijkbaar beeld was er te zien in oogstjaar 2018, toen het aprilcontract in zeer korte tijd steeg van €20 naar €30. De stijging dit seizoen gaat geleidelijker. De aardappelgewassen ontwikkelden zich immers prima in de maanden vanaf het planten tot en met juni. Eén en ander is nu nog steeds terug te zien in de proefrooiresultaten, echter de komende weken zullen de opvolgende resultaten naar verwachting een ander beeld laten zien (lees: beduidend mindere resultaten!).

Weerbericht maakt de markt
De fysieke markt maakt gelet op de Belgapomnotering (€25, een stijging van €5) een forse sprong omhoog. In die zin noteert de termijnmarkt (circa €27,50 rond het middaguur op vrijdag 5 augustus) niet eens zo bijzonder hoog. Na het weekend zal het weerbeeld en dan de wat langere termijn weersvoorspelling bepalend zijn voor de richting van de termijnmarkt. Wordt de sprong richting €30 gemaakt (droog en warm weer voor de lange termijn) of wordt er toch een weersomslag gemeld. In het laatste geval (neerslag) zal de markt weer terugzakken. Naar welk prijsniveau is dan altijd lastig aan te geven.

Dat prijsrange voor komend seizoen zal zeker niet ver meer terug hoeven te zakken onder het €25-niveau, daarvoor lijkt er al te veel aan de hand te zijn. Wat dat de bovenkant van de markt zal gaan worden is ook nog koffiedik kijken. In seizoen 2018/2019 bleek €35 een brug te ver en bewoog de markt gedurende het seizoen rond het €30-niveau. Interessant is te kijken wat de bovenkant dit seizoen zou kunnen worden met een hogere kostprijs en de huidige hoge inflatie.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden