Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Opnieuw antidumping op frites in Zuid-Afrika

9 Augustus 2022 - Niels van der Boom - 2 reacties

Voor de tweede maal hebben Europese producenten en exporteurs van bevroren frites te maken met antidumpingheffingen op hun producten in Zuid-Afrika. Nederland, België en Duitsland krijgen met flinke importtarieven te maken om zo de aardappelindustrie in het land te beschermen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarieven zijn ingesteld door de overheidsdienst ITAC. In 2013 hief Zuid-Afrika een importheffing van 62% op frites afkomstig uit de EU. Het exportniveau zakte vervolgens bijna terug naar nul, om nooit meer echt op te krabbelen. Deze heffing verliep begin 2021, waarna de export weer op het oude tempo kon hervatten. In de laatste twaalf maanden nam het exportniveau van bevroren frites toe met 40%. Vooral Belgische en Nederlandse fabrieken zagen hun kans schoon en profiteerden van een zeer goede vraag. Daarbij werd opnieuw voor sterk concurrerende tarieven geëxporteerd.

Belgische en Nederlandse verwerkers
Net als bij de vorige zaak was het ook nu weer McCain Zuid-Afrika – samen met twee lokale partners – die een klacht indiende bij de International Trade Administration Commission of South Africa (ITAC). Eind juli oordeelde de overheidsdienst dat opnieuw sprake is van antidumping op de Zuid-Afrikaanse markt. In het rapport worden de Belgische verwerkers Agristo, Mydibel, Clarebout en Lutosa genoemd en het Belgisch-Nederlandse Aviko en Farm Frites. Voor Duitsland worden geen namen genoemd, maar er is wel onderzoek gedaan naar Agrarfrost.

De importtarieven waar zij mee te maken krijgen verschillen per bedrijf en land. Mydibel krijgt een heffing van 22%, Farm Frites 25% en Aviko 10%. Voor andere Belgische verwerkers is dat 24% en voor Nederlandse bedrijven 121%. In Duitsland geldt zelfs een importheffing van 190% voor alle verwerkers. Deze antidumpingmaatregel geldt voor een periode van zes maanden.

België grootste marktaandeel
De onderzochte periode loopt van 1 juli 2020 tot 30 juni 2021. In dat tijdsbestek werd 22.440 ton bevroren frites geïmporteerd, waarvan België met 71% het grootste volume voor zijn rekening neemt. Nederland volgt met 14% en Duitsland heeft een 16% marktaandeel.

Prijzen die betaald zijn voor frites, heeft ITAC niet bekend gemaakt. Het geharmoniseerd handelssysteem toont dat België consequent de goedkoopste frites levert, gevolgd door Nederland en Duitsland. Vooral de prijs van Nederlands product is gestegen. Andere landen die de Zuid-Afrikaanse markt bedienen zijn de Verenigde Staten en India, maar de rol van beide landen is klein ten opzichte van de EU.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden