Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Aardappelen in Vlaanderen geven de geest

26 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 6 reacties

Nauwelijks regen en hoge temperaturen, dat is geen weer voor aardappelen. Dat blijkt ook wel uit de proefrooicijfers van Challenger en Fontane die PCA donderdag 25 augustus publiceerde. De groei is eruit, maar wat zit eronder?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste proefrooiingen van PCA vielen niet tegen als je het vergelijkt met de resultaten van in de voorgaande jaren op dezelfde datum. Dat beeld slaat nu om. De gemiddelde opbrengst van Fontane bedraagt 36,4 ton per hectare (alle sorteringen, inclusief uitval). In veertien dagen is er daarmee maar 4 ton per hectare bijgegroeid. Dat is slechts 130 kilo per dag per hectare dat is buitengewoon weinig voor deze periode van het jaar waar de groei op circa 360 kilo per dag per hectare ligt. De opbrengst is 10 ton onder het meerjarige gemiddelde. Alleen in 2012 en 2018 lagen de opbrengsten op deze datum lager, maar toen waren er minder groeidagen achter de rug en was de afrijping nog niet zo ver gevorderd. De gemiddelde opbrengst zou daarmee weleens de laagst ooit kunnen worden voor Fontane. Er zijn wel grote verschillen tussen de percelen. Van de achttien gemonsterde percelen zijn er twee waarbij de opbrengst onder de 25 ton per hectare blijft. Op een derde van de percelen zit de opbrengst boven de 40 ton per hectare. Over alle percelen zit 25 ton per hectare in de maat 50 op, maar eveneens met grote verschillen tussen de percelen. De opbrengst in de maat 50 op loopt van 7 ton tot 36 ton per hectare.

Fijne sortering
De opbrengst van Challenger komt uit op 39,7 ton per hectare. De spreiding tussen de percelen loopt van 33 tot 44 ton per hectare met één uitschieter tot 52 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst blijft daarmee 4 ton achter op het meerjarige gemiddelde. Ook hier is de groei eruit. In twee weken is er 190 kilo per dag per hectare bijgegroeid. Voor jaar was dat in deze periode 670 kilo per dag per hectare en in 2020 was dat 350 kilo per dag per hectare. Gemiddeld zit 20 ton per hectare in de maat 50 op. Mede door het hoe aantal knollen per plant is de sortering relatief fijn. Slechts één perceel haalt het meerjarige gemiddeld van 32 ton per hectare in de maat 50 op.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden