angel217 / Shutterstock.com

Nieuws pootaardappelen

Redelijke opbrengsten verwacht met pootgoed

31 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De pootaardappeloogst is in volle gang en de eerste opbrengsten lijken niet verkeerd. Dat heeft voornamelijk met de goede zetting te maken dit seizoen. De hitte en droogte lijken maar weinig impact te hebben gehad op opbrengsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de zetting werd al duidelijk dat deze gemiddeld erg goed was dit seizoen. Veel rassen toonden een hoog knolaantal doordat neerslag na het aardappelpoten op het juiste moment viel. Vele zonuren en bevorderlijke temperatuur voor groei volgden waardoor het gewas verder ontwikkeld was dan in andere jaren. Neerslag bleef op een gegeven moment uit en ook de hitte schaadde veel consumptieaardappelen. Het pootgoed lijkt die hitte en echte droogte net te ontspringen.

Gemiddelde opbrengst
De opbrengsten zijn verschillend per regio maar gemiddeld volgt het dezelfde lijn als andere jaren, meldt Agrico. "We verwachten goede opbrengsten in het noorden en midden van Nederland maar er zijn forse verschillen met het zuidwesten en het oosten van het land. Daar vallen de opbrengsten soms niet mee", meldt Jan van Hoogen, directeur van Agrico. De proefrooiingen die zij doen geven aan dat de pootaardappelen wat fijner zijn dan andere jaren waardoor er meer in de pootgoedmaat zit. "Wat wel opvalt is dat we meer schurft constateren en dat heeft met de droogte te maken."

Ook pootgoedhandelshuis HZPC gaat uit van een gemiddelde opbrengst. Ook zij zien tegenvallende opbrengsten in het zuidwesten waar de verschillen per regio groot zijn, maar in andere teeltgebieden zoals het noorden verwachten zij redelijke opbrengsten. Volgens Gerard Backx, directeur van HZPC, ontliep het pootgoed de ergste droogte en hitte. "Pas in de loop van juli ging het gewas tegen de vlakte en op dat moment zijn de kilo's al gegroeid. Daardoor heeft de droogte beperkte impact gehad op de opbrengst. Wij gaan uit van een redelijke opbrengst".

Inmiddels zijn pootgoedtelers begonnen met de oogst. Velen genieten daarbij van de minimale regenval van half augustus maar inmiddels wordt de droogte aardig gevoeld en moet menig teler wachten op neerslag om verder te kunnen, om zo kluiten en beschadiging te voorkomen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden