DeWulf

Analyse Aardappelen

Wachten op regen om volle bak aardappelen te rooien

2 September 2022

Het is in veel teeltgebieden wachten op regen om op een enigszins goede wijze de aardappelen te kunnen rooien. Dat is voor met name de bewaaraardappelen een vereiste wil het product waarvan het onderwatergewicht in veel gevallen al extreem hoog is een beetje goed achter de planken komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor aardappelen die af land worden afgeleverd zijn de problemen minder groot als ze maar direct worden verwerkt. Naast het reguliere en ingeplande aanbod af land zijn er ook telers die op basis van de huidige diverse beursnoteringen (circa €24,50) aardappelen willen leveren die normaal de bewaring in zouden gaan. Afnemers zitten echter niet te wachten op extra niet gepland aanbod. Daarom is het de vraag of de diverse noteringen, zoals vandaag (vrijdag 2 september) Belgapom (€25 stemming stabiel) en REKA (tot €26 voor Zorba), recht doen aan de actuele vrije aardappelmarkt die met wat regen in de voorspelling volgens insiders eerder wat onder druk zal komen te staan.

De slotstand van de termijnmarkt van het april 2023-contract kwam uit op €27,80 (hoog €28,10) met een beperkte omzet van 42 contracten. De april 2023 notering staat rond het €28-niveau ten opzichte van de diverse noteringen (Belgapom, REKA en PotatoNL) van afgelopen week aan de lage kant. Ga maar na, óf de komende weken aardappelen afleveren op basis van de gemiddelde noteringen (circa €24,50) óf handelen op week 17 voor €27,50 (gemiddelde termijnmarktnotering). Dan lijkt de keus gezien alle onzekerheid in de wereld,  zeker als het gaat om energie en daarmee onder andere de bewaarkosten, snel gemaakt. Feit lijkt echter dat de fysieke markt (althans de noteringen) te hoog staan als het vrije aardappelen betreft waarmee een termijnmarktprijs richting €28 beter op zijn plek lijkt.

Onzekere wereld
De onzekerheid die er wereldwijd heerst, met name veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, drukt een stempel op de aardappelmarkt. Afnemers willen hun vingers dan ook niet branden om veel en op hoge prijsniveaus aardappelen vast te leggen voor de eerste helft van 2023. Men heeft al veel grondstof vastgelegd door middel van prijsafspraken en contracten. Lopende het seizoen wordt bekeken hoe de situatie op de aardappelmarkt zich gaat ontwikkelen.

Eerst maar eens de hoofdoogst achter de planken zien te krijgen, waardoor er een duidelijk beeld verkregen wordt van wat er nu gemiddeld aan tonnen per hectare in de EU-4 landen is gerooid. Dan kijken of en wanneer er extra vraag uit bijvoorbeeld Zwitserland en/of uit Zuid- en Oost-Europa gaat komen. Maar ook kunnen de bakovens volle bak blijven draaien gelet op de perikelen in met name Duitsland ten aanzien van de gasvoorziening. Kortom: onzekerheid genoeg waardoor zoals gezegd niemand zijn handen wil branden, getuige ook de tenders voor bijvoorbeeld Fontane die worden uitgezet op basis van € 27,25 tot € 27,50 voor levering week 17 2023. Een povere bieding, zeker gelet op de actuele prijs die gemaakt zou kunnen worden in de huidige dagmarkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden