Shutterstock

Analyse Aardappelen

Bedroevend lage opbrengst aardappelen in België

9 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Hitte en droogte, dat is geen aardappelweer. Dat wordt bevestigt in de proefooiing van het Belgische PCA. Nagroei is er nauwelijks en de percelen rijpen snel af. De opbrengsten van Challenger en Fontane dreigen daarmee historisch laag uit te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde opbrengst van Fontane komt in de proefrooiing van 5 september uit op 38,5 ton per hectare. Dat is 19% onder het meerjarige gemiddelde dat voor de eerste week september op 48 ton per hectare staat. Na 138 groeidagen is de opbrengst nog nooit lager dan 40 ton per hectare geweest. In de laatste twee weken is er 1,2 ton per hectare bij gegroeid. Van de 33 percelen is er één die bijna de 50 ton per hectare aantikt terwijl op zes percelen de op 30 ton of minder blijft steken. In de opbrengst is er nauwelijks verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Gemiddeld dit 27 ton per hectare oftewel 72% van de bruto opbrengst in de maat 50 op. Er is daarbij wel een grote spreiding die loopt van 14 tot 43 ton per hectare. Verschillende percelen halen niet eens de norm van 60% in de maat 50 op. Dat mag normaal geen probleem zijn voor het ras Fontane. Doorwas is over het algemeen geen groot probleem. Her en der is een knol met een scheutje of wat popperigheid. Op drie Vlaamse percelen zijn de problemen groter en daar vertoonde 11% tot 17% symptomen van doorwas.

Fijne sortering
Challenger doet het niet veel beter dan Fontane. De gemiddelde opbrengst bedraagt na 139 groeidagen 37,7 ton per hectare. Dat is 22% onder het meerjarige gemiddelde. De spreiding loopt tussen de percelen loopt van 21 tot 52 ton per hectare. In Vlaanderen zijn de opbrengsten gemiddeld hoger dan in Wallonië. Slechts 51% van de aardappelen in de monsters zit in de maat 50 op. Een kwart van de percelen haalt de minimum norm van 60% in de maat 50 op. Door het hogere aantal knollen per plant is de sortering Challenger fijner dan bij Fontane. De nagroei is met 100 kilo per dag per hectare nog lager dan bij de Fontane. Doorgaans is Challenger iets gevoeliger voor doorwas. Dit seizoen zit er in de percelen die PCA volgt er maar één tussen waar doorwas een probleem is. Op dat perceel vertoont 24% van de knollen doorwasverschijnselen.

Naast Challenger en Fontane maakt PCA ook de resultaten van Innovator bekend. Daarvan komt de opbrengst uit op gemiddeld 31,1 ton per hectare. Gemiddeld zit 73% daarvan in de maat 50 op. Van dit ras worden echter maar zes percelen gevolgd dus PCA waarschuwt voorzichtig te zijn met het verbinden van conclusies aan de resultaten.

De opbrengsten liggen gemiddeld genomen zo ver onder het gemiddeld dat je zou kunnen spreken van een misoogst. Opvallend genoeg reageert de markt nauwelijks op de tegenvallende opbrengsten. De termijnmarkt deed gisteren weliswaar een stap naar boven maar blijft nog steeds ruim onder de €30 per 100 kilo steken. De Belgapom notering blijft onveranderd op €25 per 100 kilo staan. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden