Tolsma

Nieuws aardappelen

Proefrooiing Aviko duikt onder vijfjarig gemiddelde

13 September 2022 - Jesse Torringa

Het is over en uit met de groei in de fritesaardappelen. Dat blijkt uit de nieuwste proefrooicijfers van Aviko Potato. Inmiddels ligt de opbrengst onder het 5-jarig gemiddelde en staat er vrijwel geen perceel meer groen. Dat terwijl er in andere seizoenen nog tonnen bijgroeiden op dit moment.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste proefrooiingen van Aviko vielen niet tegen als je het vergelijkt met de resultaten van voorgaande jaren. De groei liep de eerste weken van de proefrooiingen dit seizoen zelfs voor, maar stagneerde veel vroeger dan gemiddeld en inmiddels liggen de hectareopbrengsten onder het vijfjarig gemiddelde. De tegenvallende groei is goed terug te zien in het gewas dat dit seizoen al aanzienlijk eerder opgaf dan normaal.

Inmiddels is de wekelijkse groei nihil en deze bevatte tussen week 35 en 36 slechts 1 ton per hectare. Daarmee komt de bruto-opbrengst in week 36 uit op circa 61 ton. Trek je 15% tot 20% van dit cijfer af voor spuitsporen, kopakkers en hoeken, dan komt de netto-opbrengst uit op circa 48 tot 51 ton per hectare.

Tijdens de proefrooiing wordt naast de opbrengst en kwaliteit ook gekeken naar de gewasvitaliteit. Hoe vitaler het gewas, hoe meer groeipotentie. Wat dit jaar opvalt is dat de gewasvitaliteit in week 36 erg laag is vergeleken voorgaande jaren. Momenteel is de gewasvitaliteit dusdanig laag dat er nauwelijks groei meer wordt verwacht en daarmee is week 36 de laatste opbrengstbepaling. Andere jaren gingen de proefrooiingen door tot en met week 40.

Sinds de start van de proefrooiingen in week 30 steeg de bruto-opbrengst van ruim 40 tot circa 60 ton. De proefpercelen liggen verspreid door Nederland waaronder in Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Ruim 60% van deze percelen is beregend en hebben daardoor minder hinder gehad van de droogte en hitte waardoor er meer kilo's zijn gegroeid. Beregende percelen laten dit jaar veel betere opbrengsten zien wat de proefrooicijfers een stuk hoger maakt.

OWG blijft buitengewoon hoog
Het onderwatergewicht is na een daling in week 35 de afgelopen week weer gestegen van 412 tot 416 gram. Daarmee is het OWG nog altijd ver bovengemiddeld. Het vijfjarig gemiddelde zit op circa 385 gram in week 36. De grofte van de partijen (50 millimeter opwaarts) liep afgelopen week op van 81% tot 82%. Daarmee is de partijgrofte van de fritesaardappelen zelfs lager dan 2018 en ver onder het vijfjarig gemiddelde. Vanaf de start van de proefrooiingen (week 30) zijn de knollen niet veel grover geworden. In week 30 had al 70% van de aardappelen de grove maatsortering.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden