Shutterstock

Analyse Aardappelen

Teler met vrije aardappelen weer in de knel

16 September 2022 - 64 reacties

De oogst van aardappelen is in volle gang en dat betekent dat de waarheid van de aardappelopbrengst boven de grond komt. De opbrengstverschillen zijn groot waarbij opvalt dat vroeg geplante percelen het duidelijk beter doen. Ook de noordelijker gelegen percelen lijken een duidelijk betere opbrengst te hebben dan in het zuiden van het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral België en Frankrijk zijn hard geraakt en kampen met een fikse opbrengstderving. Telers daar gaan een zwaar onder het vijfjarig gemiddelde aardappeloogst tegemoet. De telers die af land leveren, hebben vaak in de fase van de oogst vooral oog voor het logistieke verhaal van de oogst en minder voor de prijsvorming.

Oogsten belangrijker dan prijs
Zo klinken er veel geluiden dat vrachtwagens belangrijker zijn dan de prijs. Verwerkers doen hun best om de oogst weg te krijgen, waarbij wel langere wachttijden worden gemeld door de lage opbrengst. De prijsvorming in deze tijd van het jaar is vaak vlak en zijwaarts door de druk af land, ook nu lijkt dit aan de orde.

Opvallend is de vele meldingen die er binnen komen van telers met vrije aardappelen die geen bieding kunnen krijgen op korte termijn (ook niet op de lange) voor hun aardappelen. Vrije aardappelen in Nederland worden, zo lijkt het, genegeerd door de kopers. De vaste telers worden eerst geholpen en de over kilo's worden keurig afgerekend tegen de vastgestelde aardappelnoteringen. Aangeboden vrije aardappelen van 'niet' vaste telers kunnen via de handel met pijn en moeite biedingen krijgen van €20. Een lastig verhaal als je door wilt met de oogst. 

De tweede keer
Dit is de tweede keer in korte tijd dat dit gebeurt. Ook aan het einde van het vorige seizoen in mei werden de vrije telers niet bediend. De termijnmarkt en de beursnotering gaven €25 aan, maar vrije telers konden hun aardappelen niet nog kwijt voor €20 aan verwerkers. Een situatie die steeds vaker lijkt voor te komen op de aardappelmarkt, waarbij vaste telers voorrang hebben op telers met vrije aardappelen. Bovendien krijgen zij ook andere prijzen dan in de vrije markt te maken zijn. Zelfs in een markt die feitelijk een tekort situatie kent.

Cijfers niet meer belangrijk
De matte stemming zorgt op de aardappeltermijnmarkt voor een verlaten indruk. Vrijdag om 14.00 uur was er nog geen contract verhandeld. Zowel aan koop- als aan verkoopzijde is het in het boek liggende aanbod beperkt. Eerst de oogst en dan de markt, lijkt het. Angst voor een scherpe terugval van de termijnmarkt is er niet, waardoor deze stabiliseert. Een uitzonderlijke situatie in een seizoen waarin er veel overeenkomsten zitten met 2018 als het om de aardappelopbrengst in de EU-4 gaat. Cijfers lijken er steeds minder toe te doen, een handvol verwerkers juist des te meer.{{dataviewSnapshot(2_1663329309)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox