Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Fors meer pootaardappelen in klasse verlaagd

11 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De nacontrole van pootaardappelen door de keuringsdienst NAK is in volle gang en loopt op schema. Het percentage pootgoed dat inmiddels in klasse is verlaagd, ligt daarbij wel fors hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verlagingspercentage in de pootaardappelen ligt in deze periode (rond week 40)op 21,0%. Vorig jaar lag dat in dezelfde week met 16,6% een flink aantal procentpunten. In de jaren 2019 en 2020 lag het verlagingspercentage nog hoger (38,1% en 29,6%) door de hoge virusdruk, ontstaan uit het jaar 2018. In totaal is er dit jaar 1,8% afgekeurd in de nacontrole.

De NAK heeft ongeveer de helft van alle monsters genomen en ruim 35% van de uitslagen is al verstuurd. Daarmee loopt de nacontrole op schema en ook in lijn met andere jaren. Datzelfde geldt voor de voortgang integrale toetsing bruin- en ringrot, meldt de keuringsdienst. Door de hogere virusdruk dan vorig jaar ziet de NAK wel meer aanvragen voor tweede onderzoeken, wat resulteert tot extra drukte op het laboratorium. Voor problemen zorgt dat niet. De NAK verwacht in week 46 de meeste controlewerkzaamheden te hebben afgerond.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden