Agrifoto

Nieuws aardappelen

Franse boeren oogsten fors minder aardappelen

12 Oktober 2022 - Jesse Torringa

Nu de aardappeloogst steeds meer vorm begint te krijgen, wordt duidelijk wat de droogte en hitte voor invloed hebben gehad op de opbrengst. In Frankrijk worden er fors minder kilo's gerooid, maar ook in Portugal worden historisch lage opbrengsten behaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de hitte en droogte in Frankrijk een forse impact hebben op de aardappeloogst was al langer bekend, maar in welke mate is pas duidelijk aan het eind van de oogst. Inmiddels is een groot areaal gerooid en heeft het statistiekbureau van het Franse ministerie van Landbouw en Voedsel de eerste oogstraming bekendgemaakt. Daarbij maken zij onderscheid tussen consumptieaardappelen en aardappelen bestemd voor de zetmeelindustrie.

De opbrengst van consumptieaardappelen wordt geschat op 6,0 miljoen ton, 9% minder vergeleken met 2021. En dat terwijl het areaal 1,9% is gestegen sinds vorig jaar. De hectareopbrengst is 39,2 ton en daarmee 4,7 ton lager. De hectareopbrengst ligt 4,0 ton lager dan het vijfjarig gemiddelde. Het aandeel zetmeelaardappelen is veel kleiner en wordt dit seizoen geschat op 824.000 ton. Dat is 23,4% lager dan vorig seizoen, toen er bijna 1,1 miljoen ton werd geoogst. Naast een lagere hectareopbrengst weegt ook een daling van het areaal (8,6%) mee.

De cijfers van het Franse agrarische statistiekbureau lijken nog enigszins 'mee te vallen'. Zeker als we deze vergelijken met eerdere verwachtingen en Franse proefrooiingen. Zo meldde de Franse Nationale Vereniging van Aardappelproducenten (UNPT) eerder een verlies van 1,5 miljoen ton aardappelen. Daarmee komen de gemiddelde opbrengstverliezen eerder uit richting de 20%. In bepaalde gebieden is dat 30%, meldden zij. De proefrooiingen van het UNPT lieten dat beeld ook zien.

Oogst Portugal historisch laag
In Portugal is het dit jaar niet anders met de hitte en droogte.  Weliswaar zijn de tonnen die er groeien in verhouding met West-Europa een stuk lager, maar dat meer moet worden geïmporteerd is duidelijk. Die extra vraag naar aardappelen is in Frankrijk al bekend. De oogst van 2022 wordt geschat op 'slechts' 310.000 ton aardappelen, de laagste opbrengst sinds 1930. De opbrengst is ongeveer 25% lager dan vorig seizoen, toen er 410.000 ton werd geoogst. De teelt van aardappelen in Portugal staat al jaren onder druk, maar de hitte en droogte van dit seizoen hebben geleid tot het zeer vroeg afrijpen van het gewas. Dat terwijl bijna alle percelen irrigatie tot hun beschikking hebben.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden