Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Belgisch fritesconcern Mydibel zoekt koper

18 Oktober 2022 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het Belgische fritesconcern Mydibel staat naar verluidt in de etalage. Het familiebedrijf, voor het overgrote deel eigendom van de familie Mylle, is op zoek naar een strategische partner voor het aardappelverwerkende bedrijf. De hang naar een investeerder lijkt voort te vloeien uit het huidige uitdagende ondernemersklimaat in de fritesproductie, bijvoorbeeld door de hogere energiekosten en de gevolgen van de droogte in de voorziening en prijs van de grondstof aardappel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Belgische nieuwsmedium De Tijd meldt dat de familie Mylle het traject is ingegaan op te kijken of er een investeerder bereid is Mydibel te kopen of mee te doen in het bedrijf. Om de animo in de markt te peilen zijn een zakenbank (ING) en een advocatenkantoor in de arm genomen.

Op het lijstje met voor de hand liggende kandidaten staat uiteraard marktleider McCain, bekend van overnames van Belgische concurrenten. Een kleine tien jaar geleden nam de Canadese fritesgigant ook al Lutosa over. Aviko en Farm Frites worden ook genoemd, net als Clarebout en Agristo, de Vlaamse concurrenten van Mydibel.

Geen kleine speler op fritesmarkt
Mydibel, met de hoofdvestiging in het Oost-Vlaamse Moeskroen, is geen kleine speler op de fritesmarkt. Het bedrijf verwerkt naar eigen zeggen dagelijks 2.000 ton aardappelen tot frites en andere diepgevroren aardappelproducten.

Over de totale productie is Mydibel een beetje mistig. Op de ene pagina op haar eigen website meldt het familiebedrijf een jaarproductie van 255.000 ton eindproduct, terwijl een pagina verder een productie van 330.000 ton staat, een significant verschil.

De klanten van Mydibel zijn te vinden in de foodservice, de retail en de industrie. De omzet over 2021 kwam uit op €260 miljoen en ligt daarmee weer op het niveau van voor de uitbraak van corona. De EBITDA komt volgens De Tijd over dit lopende jaar uit op €30 miljoen. Al met al is volgens het Belgische medium een verkoopprijs van €300 tot €400 miljoen niet uitgesloten.

Kwart energiebehoefte uit eigen afvalstromen
Mydibel is eind jaren 80 opgericht door wijlen Roger Mylle. Zijn zoons Bruno en Carlo hebben nu elk 40,4% van de aandelen. Het resterende belang van 19,2% is in handen van de regionale investeringsmaatschappij van Wallonië (SRIW). Deze laatste participatie kwam tot stand om de uitbreidingsplannen van de productielocatie in Moeskroen, langs de Waalse grens, te realiseren. In Moeskroen draait de fabriek volgens de Belgische uitgave Trends voor een kwart op groene energie. Deze stroom komt uit de afvalstromen van de verwerking van de aardappelen.

Dit is niet voldoende om de gigantische prijsstijgingen op de energiemarkt het hoofd te bieden, laat CEO Marc van Herreweghe weten in een interview van half september. "Hoe reageer je als een product in één week maal 30 gaat?" En: "Ondernemen is vandaag geen pretje. Maar we hebben er nog altijd zin in. Ik ben niet pessimistisch. We zien elk probleem als een nieuwe kans. Zo staan we 's morgens op."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden